O specie de plantă care trăieşte de peste 60.000 de ani în Carpații Orientali a fost descoperită de o echipă de cercetători ai Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Potrivit acestora, ar putea fi vorba de cel mai vechi organism viu de tip plantă de pe Pământ. Ea a rezistat în același loc, în ciuda schimbărilor climatice majore.
Planta – care are o floare galbenă, asemănătoare cu păpădia – a fost găsită în 1961 de către un student al Universității Babeș Bolyai din Cluj, holotipul acesteia fiind depus în Herbarul Universității. Ceea ce au descoperit acum cercetătorii este vechimea ei.
Au fost folosite tehnici avansate de analiză genetică pentru a studia aceste populaţii de plante şi a determina vârsta lor.
Andryala laevitomentosa este una dintre cele mai rare plante din lume, cu doar cinci populații mici, distribuite pe o creastă montană de aproape 2 km din Carpații Orientali. Mai exact, în Munții Bistriței.
Instituția spune că această descoperire evidențiază nu doar longevitatea extraordinară a speciei, ci și importanța conservării habitatului său unic și atrage atenția că pierderea oricăreia dintre aceste populații de plante „ar echivala cu dispariția unui organism care a supraviețuit încă din vremea ultimei glaciațiuni”, transmis Universitatea Babeș Bolyai, într-un comunicat.
Sursa foto: news.ubbcluj.ro / Patrik Mraz