Confidenţialitate

Planetariul din Constanța și-a redeschis porțile, după doi ani în care s-a modernizat printr-un proiect european

 

Încă din prima zi a redeschiderii, Planetariul din Constanța s-a umplut de vizitatori.

S-a dus vestea că a fost dotat cu echipamente de ultimă generație, după cum relatează  corespondenta Europa Fm, Ghiulfer Predescu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Modernizarea a costat peste un milion de euro, obținuti de CJC, prin fonduri europene, explică Iulian Călin directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii.
„Avem cel mai performant planetariu din sud-estul Europei. Noul proiector 4 K dual, o co-producție americano-japoneză îl ridică la cel mai înalt nivel”.
„Sunt două componente, o componentă opto mecanică și una digitală”-  îl completează muzeograful Simona Dobre, precizând că în acest fel „Avem posibilitatea să proiectam un cer deosebit si să realizăm cu ajutorul lui proiecții pe diferite teme. Merită și este importantă pentru noi”.
Pe bolta Planetariului se proiectează cerul din emisfera sudică și emisfera nordică, sistemul solar, planetele, nebuloasele.

Cu ajutorul proiectorului se pot vizualiza mii și mii de stele.

Copiii sunt fascinați :
„Mi-a plăcut mult. Am văzut multe informații despre stele. A fost frumos când ne-a arătat Calea Lactee. Super, imi plac foarte mult planetele pe care le-a proiectat”.

Zilnic, la Planetariu au loc cinci demonstraţii.

Biletul pentru adulţi costă 18 lei, pentru însoţitor, 12 lei, iar elevii şi studenţii plătesc doar 4,5 lei.