Confidenţialitate

Plajă la Marea Egee în miros de pin şi printre lebede

Grecia are atât de multe locuri frumoase, încât aproape că îţi poţi petrece toate vacanţele în Grecia şi să nu apuci să treci măcar o dată prin ele. Există însă o insulă în care combinaţia de mare cu păduri de pin şi nisip fin ca făina i-a făcut pe mulţi să renunţe la plăcerea de a explora locuri noi şi să devină fideli locului. Atât de fideli încât o statistică neoficială arată că 1 din 3 turişti ajunşi aici revine cel puţin încă o dată.

Pescarusi in zbor la Marea Egee - vedere catre insula Skiathos

La un hotel construit prin anii ’70 şi recent modernizat, managerul povestea cum a trăit să vadă generaţii cum îi trec pragul. A început povestea cu un cuplu tânăr, care mai apoi a venit cu copiii, care apoi s-au căsătorit şi  au venit la rândul lor cu juniorii pentru ca recent să vadă întreaga familie reunită la plajă. Doar că de data asta cuplul tânăr de la început devenise cuplul senior al grupului.

La plaja cu lebedele in Skiathos

Locul unde miroase a pin şi lebedele vin la tine cât stai pe şezlong, la soare, este Skiathos. Insula se află la aproximativ o oră şi jumătate de Bucureşti de zbor cu charter. În vârf de sezon, ajung să fie şi trei curse pe săptămână.

Insula Skiathos, deşi nu este prea mare, are 12 kilometri lungime şi vreo 6 laţime, are loc suficient pentru nu mai puţin de 69 de plaje, fiecare având specificul său. Cel mai înalt punct din Skiathos este la 411 metri, însă când ajungi acolo ţi se pare că ai atins un mic Everest. Priveliştea asupra colinelor împădurite, dar mai ales asupra oraşelor şi a mării albastre este dincolo de cuvinte.

La plaja in Skiathos cu berea in mana

Unii ar putea spune că este prea multă linişte. Dar şi pentru ei se găseşte o plajă, a “bananelor”. Iniţial denumită Krassa, plaja a primit numele Banana de la nudiştii care obişnuiau să se strângă acolo. Acum e dominată de o terasă deasupra plajei, Bananistas, de unde răsună muzica tare şi mai orice băutură alcoolică te costă 10 euro.  La fel costă şi tricourile pe care mulţi tineri aleg să le poarte pe insulă, pentru a arăta că sunt parte a comunităţii care se distrează.

Bananistas - bar deasupra plajei in Skiathos - centru distractiei pe insula

Dar cea mai renumită plajă, dintre toate cele 69 din Skiathos, este Koukounaries. Este supranumită şi “Chrysi Ammos”, adica “Nisipul Auriu”, datorită nisipului său fin care sub razele soarelui prinde culoare aurie. Văzută de la înălţime, combinaţia de apă de un albastru aprins, nisip galben-auriu şi verde închis al pădurii de pin pare ireală. Parcă un pictor s-a jucat şi a avut şi timp şi imaginaţie pentru a face ceva greu de uitat sau ignorat.

Plaja Koukounaries vazuta de sus

Pentru a ajunge în Skiathos, sfârşitul de mai şi începutul lunii iunie ar putea fi cea mai bună perioadă, pentru a evita aglomeraţia şi a profita şi de preţurile foarte mici. Cazarea într-o vilă, cu tot cu zborul charter, dar fără mese, porneşte de la 179 de euro, după cum arată o ofertă de pe siteul Aerotravel, agenţia care promovează această destinaţie de vacanţă.

Avion la aterizare in Skiathos - imagini impresionante

Deplasarea pe insula Skiathos se poate face şi la pas, pentru cei mai sportivi, sau cu transportul în comun. Comod şi eficient, aceasta se bazează pe autocare comode care vin la fiecare 15 minute şi pentru 2 euro te poartă dintr-un capăt în altul.  Mai există desigur alternative, de la mersul cu bicicleta, la închirierea unei maşini sau chiar folosirea cailor pentru a savura la pas locurile mai sălbatice.

Neapărat pe insulă trebuie făcută o plimbare în port şi încercată taverna care are arborat steagul României. Nu este doar un “truc” pentru a atrage turiştii români, ci este chiar un loc alimentat de pasiunea unei clujence pentru mâncarea bună. Serveşte bucate tradiţionale greceşti într-o atmosferă primitoare.

Crazy Spoon - taverna romaneasca din Skiathos

Şi tot din port pornesc şi drumurile către principala zonă de cumpărături a capitalei insulei, strada Papadiamantis.

Sus pe dealuri se află şi un loc încărcat de istorie, dar mai spectaculos în poveşti decât se arată atunci când ajungi în faţa lui. În septembrie 1807, la mănăstirea Evangelistria  a fost creat primul steag oficial al Greciei, iar în 1821, când  Skiathosul a scăpat de dominaţia turcă,  arborarea steagului nu a mai fost un gest extrem de curaj.

___________________________________________

Insulă explorată de Toader Păun cu sprijinul agenţiei AEROTRAVEL LUFTHANSA CITY CENTER

Realizatorul emisiunii „Clubul de Seară” de la Europa FM este pasionat de călătorii, căutând să ajungă în locuri mai puţin bătute la pas de turiştii români. Îl găsiţi şi pe blogul www.toaderpaun.ro