Abia vara viitoare, plaja de la Mamaia Nord va fi mai confortabilă pentru turiști, spune, la Europa FM directorul Institutului Național de Geologie Marină.
Turiștii care au ajuns acolo dar și hotelierii din zonă s-au plâns de calitatea nisipului, de faptul că șezlongurile sunt prea departe de faleză sau că intrarea în mare e prea abruptă. Totul se va rezolva dacă lăsăm natura să-și facă treaba, spune oficialul.
Noua plajă de la Mamaia Nord, de peste 50 de hectare, a apărut după ce casele și hotelurile din zonă erau în pericol din cauza ridicării nivelului mării. A fost un proiect amplu și ambițios, spune Adrian Stănică, directorul general al Institutului Național de Geologie Marină din România.
”Situația era dramatică, marea ar fi ajuns în partea cealaltă, la lacul Siutghiol”.
Extinderea plajelor a atras însă nemulțumirea turiștilor, care se plâng că nisipul nu este fin, drept urmare nu pot sta confortabil pe prosop, că intrarea în apă este abruptă și că sezlongurile sunt prea departe de faleză. Directorul Institutului de geologie marină explică de ce.
”În momentul în care a fost construit portul Midia, digurile au blocat orice transfer de nisip mai departe. Și atunci, singura sursă de nisip în Mamaia au fost cochiliile. Este plaja prea lungă? E în poziția în care era în 1962.”
Plaja va ajunge la condiții mai bune abia de anul viitor, mai spune Adrian Stănică.
”Pe sezon de furtuni, plaja se va duce un pic îndărăt, asta este o treabă calculată și panta va redeveni lină”.
Proiectul de lărgire a plajelor din Mamaia Nord face parte dintr-un program amplu de reducere a eroziunii costiere. Alte lucrări – din bani europeni – se fac și la Eforie, Costinești sau Olimp.
Lucia Ciocârlie Haranguș