Contre între principalii parteneri din coaliția de guvernare. Două critici care îi vizează pe liberali au fost lansate de social-democrați în spațiul public la circa o oră și jumătate una de cealaltă. Toată această nervozitate ar putea fi un semnal că PSD își dorește să abordeze din opoziție cele patru rânduri de alegeri care urmează în 2024, spun politologii.
Într-o postare pe facebook, social-democrații susțin că au prezentat „mai multe soluții privind reduceri importante ale prețului carburanților”. Imediat după această remarcă, PSD amintește că varianta unei compensări comune, stat-privat, aleasă de Nicolae Ciucă, va reduce prețul carburanților cu 50 de bani.
O altă critică l-a vizat pe ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu. PSD îi cere acestuia să nu închidă capacități de producție a energiei pe bază de cărbune fără a pune ceva în loc. În caz contrar, miniștrii social-democrați nu vor fi de acord cu legea decarbonizării.
Cristian Pîrvulescu: Încă nu este de așteptat ca social-democrații să renunțe la guvernare
Situația nu este extraordinară între cei doi parteneri de coaliție, spune politologul Cristian Pîrvulescu, dar nu este de așteptat ca social-democrații să renunțe la guvernare, nu încă. El amintește de rocada guvernamentală care ar urma să aibă loc în mai anul viitor și PSD să preia funcția de premier:
„Domnul Ciolacu este foarte prezent. Are o autentică campanie de prezidențiabil și s-ar putea să considere că o perioadă pre-electorală ca prim-ministru nu ar putea să fie foarte folositoare”, a explicat Cristian Pîrvulescu.
Cristian Pîrvulescu: PSD vrea să apară mai degrabă ca partid de opoziție decât ca partid de guvernare în măsura în care intenționează să câștige toate alegerile
O altă ipoteză privind agitația social-democraților e legată de cele patru rânduri de alegeri care urmează în 2024:
„PSD vrea să apară mai degrabă ca partid de opoziție decât ca partid de guvernare în măsura în care intenționează să câștige toate alegerile, începând cu alegerile europene în mai și terminând cu alegerile prezidențiale în decembrie”, a adăugat politologul.
Situația geopolitică va conta în modul în care va funcționa Coaliția pe viitor, mai spune politologul. Acesta este de părere că în cazul unei rupturi, fiecare partid va încerca să tragă maximul de beneficii. Cristian Pârvulescu amintește că ruperea USL în 2014 în preambulul anului electoral a reprezentat un bonus pentru PNL care a câștigat alegerile prezidențiale.
Sursa colaj foto: Inquam Photos / Octav Ganea / PSD / Facebook