Boala renală cronică este o afecţiune a cărei prevalență este în continuă creștere și ale cărei consecințe sunt foarte scumpe pentru sistemele de îngrijire medicală. Aproximativ una din 10 persoane are o problemă renală și în fiecare an milioane de oameni mor prematur din cauza complicațiilor care apar în urma bolilor renale.
Boala cronică renală reprezintă pierderea progresivă a funcției renale. Fiecare rinichi are cam un milion de mici filtre numite nefroni. Atunci când acești nefroni sunt afectați, funcția lor se pierde treptat. Treptat, puținii nefroni sănătoși nu mai pot face față pentru a menține un echilibru al toxinelor în organism. Atunci când funcția renală scade sub un anumit punct apare condiția care poartă numele de insuficiență renală, care netratată, pune viața în pericol.
Boala cronică renală, în stadiile inițiale, nu are semne sau simptome specifice. De aceea, este necesar un control periodic la medic, pentru analize de sânge, care se efectuează ușor și rapid.
Hipertensiunea arterială și diabetul sunt cauzele cele mai comune ale bolii cronice renale. Alte cauze sunt reprezentate de inflamaţii la nivelul nefronilor, glomerulonefritele, infecții ale rinichilor numite pielonefrite, boli moștenite genetic precum boalarinichiului polichistic, pietre la rinichi sau creșterea în dimensiune a prostatei, care blochează evacuarea toxinelor.
Și anumite medicamente pot fi dăunătoare pentru rinichi atunci când sunt administrate pe o perioadă lungă de timp.
După vârsta de 40 de ani, funcția de filtru a rinichilor începe să scadă cu 1% pe an.