Confidenţialitate

Piața Victoriei | Sebastian Lăzăroiu: USR-PLUS, marele câștigător pe termen lung al alegerilor | VIDEO

Se conturează un câștigător detașat, fie că e vorba de un strateg remarcabil sau de un nou curent în politică, al acestui scrutin?

Cum vor influența rezultatele de acum votul de la apropiatele alegeri parlamentare?

Invitat la emisiunea Piața Victoriei, sociologul Sebastian Lăzăroiu spune că, pe termen lung, USR-PLUS este marele câștigător, iar alianța va avea un rezultat foarte bun la parlamentare.

Totuși, estimează că rezultatul va fi mai slab decât cel al PSD și PNL.

Sebastian Lăzăroiu: Cred că dintre toți posibilii actori care au avut ceva de câștigat în alegerile astea, cel mai mult a câștigat USR-PLUS, dar pe termen lung, nu pe termen scurt. Pe termen scurt înțelegem alegerile parlamentare, care vin în câteva luni. USR-PLUS a cucerit niște fiefuri – Timișoara, Brașov, Alba Iulia, București – și dacă vă amintiți, așa a început povestea cu Convenția Democrată în anii ’90. (…)

Când începi să cucerești publicul din marile aglomerări urbane, intri pe o tendință ascendentă. La parlamentare, sunt convins că USR-PLUS va avea un scor bun pentru un partid nou, dar modest față de PSD și PNL. Pe termen lung au o bună oportunitate, cu condiția ca la guvernare, pentru că vor fi la guvernare, să aibă performanță bună ca partid.

Tudor Mușat: Putem vorbi de o tendință câștigătoare imprimată de USR-PLUS, adică provocarea felului de a face politică al celor din PNL și PSD? 

S.L: Da, inclusiv asta. USR-PLUS stă de patru ani ca un ghimpe în coasta PNL, iar aceștia au fost obligați să mai schimbe oameni, să vină cu alte figuri. La București au președinte care nu seamănă cu profilul liberal clasic – doamna Violeta Alexandru.

USR-PLUS a pus presiune pe toată clasa politică, arătând un altfel de a face lucrurile, un altfel de discurs. Nu mai vorbesc de campaniile pe care le fac online și care sunt timid imitate de celalte partide.

Tudor Mușat: Are o importanță grupa de vârstă? A venit rândul celor cu vârste între 25-45 de ani să meargă la vot în număr mai mare și să-și exprime exigențele, să arate că nu mai înghit tot felul de lucruri, că ies în Piața Victoriei când au nemulțumiri?

S.L: Este un fenomen de acumulare în categoriile tinere ca vârstă, care erau foarte indiferente și demobilizate, pe care partidele tradiționale nu reușeau să le capaciteze la vot. Iată că USR-PLUS reușește. Partidele tradiționale s-au cam resemnat cu ideea că nu pot scoate tinerii, iar toate politicile s-au îndreptat către vârstnici. Nu s-au întrebat cum să se adreseze tinerilor și să facă o politică atractivă pentru ei. (…)

Tudor Mușat: Probabil că nu mai poate fi scenariul să-ți permiți să ții USR-PLUS în Opoziție, mai ales dacă el crește și reflectă această exigență a unui alt stil de a face politică.

Strategic, ar fi o sinucidere. USR-PLUS dacă stă patru ani în Opoziție, în 2024 – când vor fi toate alegerile în același an – poate să câștige tot, ceea ce ar fi dramatic pentru partidele tradiționale. Mai bine îi ai lângă tine decât în Opoziție.

Vezi emisiunea integrală aici: