Confidenţialitate

Piața Victoriei: “Școala nu a crescut infectările COVID-19 la grupa de vârstă 0-19 ani” | VIDEO

Tudor Mușat și Raluca Pantazi, jurnalist specializat în educație la EduPedu.ro, au discutat la Piața Victoriei despre părțile bune și cele rele ale învățământului online, precum și despre modificările aduse școlii din România, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Prima întrebare la care au încercat să găsească răspuns a fost: Este convingătoare decizia autorităților de a păstra alte sectoare deschise, în timp ce școlile au fost închise?

„Problema capitală, din perspectiva mea, este lipsa datelor științifice, lipsa datelor relevante, cu privire la modul în care se transmite noul coronavirus în interiorul școlii. Guvernul nu desfășoară testări speciale în școli, nu a desfășurat niciun studiu de caz măcar pe o școală ca să vadă care este comportamentul, care este tiparul virusului în spațiul școlar”, susține Raluca Pantazi.

Astfel, Edupedu.ro a vrut să vadă care este, de fapt, influența virusului în grupa de vârstă 0-19 ani, iar datele au arătat că lucrurile au rămas aproape la fel.

„Calculele noastre, făcute pe baza datelor oficiale anunțate de Ministerul Sănătății, arată că procentul tinerilor și copiilor este aproape neschimbat, avem o variație de 0,25 de puncte procentuale, ceea ce ar arăta că școala nu a crescut infectările la grupa 0-19 ani”, a spus jurnalistul la Piața Victoriei.

De ce, în aceste condiții, peste 1 milion de copii sunt ținuți în afara școlii?

Raluca Pantazi: „Noi lucrăm în orb și când spun noi mă refer la statul român, lucrează în orb, fără să aibă în spate niște date dovedite științific. (…) Poți ține copii de până la clasa a IV-a luni de zile în case?”

Jurnalistul Edupedu spune că decizia autorităților este una atipică, în contextul în care alte țări, care au anunțat diverse forme de lockdown, au decis să nu închidă școlile.

„Toate studiile au arătat până acum că grupa mică de vârstă are un <<damage>> major în momentul în care este izolată acasă. (…) Noi am intrat în această pandemie de pe un loc ultim la matematică, asta au arătat testele PISA 2018 și încă mergeam la școală atunci. (…) Din păcate, dacă noi continuăm cu învățământul ăsta, vom avea numai forță de muncă brută, vom munci doar la strung, iar noile tehnologii vor trece pe lângă noi fluierând.”

Mai mult, cel mai grav este că Guvernul nu finanțează măsuri remediale, respectiv meditații plătite pentru anumiți copii, așa cum au făcut alte state. În plus, în continuare sunt profesori care nu predau cursurile online, mai spune Raluca Pantazi.

În plus, o altă problemă cu care se va confrunta școala online va fi plagiatul.

„Noi învățăm pe copii plagiatul, de la cele mai mici vârste, acum fiind numai online riscul a crescut mult mai mult, cu atât mai mult cu cât profesorii au fost lăsați neformați, cea mai mare parte dintre ei”, a mai spus jurnalistul specializat în educație, la Piața Victoriei.

În concluzie, statul ar trebui să se concentreze rapid pe o serie de soluții, pentru ca sistemul educațional să nu aibă și mai mult de suferit.

„Soluțiile sunt introducerea de fonduri pentru aceste meditații de stat, astfel încât peste vară copiii să fie recuperați, (…) succesul să fie ajungerea la copil, identificarea lacunelor acolo unde sunt și remedierea lor. Îndreptarea privirii către profesor și plătirea lui corespunzătoare pentru munca pe care o face cu copilul”, a mai spus Raluca Pantazi.

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: