Confidenţialitate

PIAȚA VICTORIEI | România, sub PSD-ul de apoi. Există un pact Iohannis-Dăncilă?

PSD a pierdut alegerile din 26 mai, dar a anunțat încă de a doua zi că nu se predă. Rămași la guvernare, social-democrații sacrifică la vedere oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea – de la Anca Alexandrescu, zilele trecute, la Darius Vâlcov azi, odată cu protejatele sale din eșalonul al doilea – șefa ANAF, Mihaela Triculescu, dar și cea a CNAS, Adriana Cotel.

Dincolo de vitrina acestor câteva „execuții” politice, PSD strânge rândurile. Primii chemați să li se îndeplinească mai vechi dorințe au fost azi președinții de Consilii Județene.

Prin ordonanță de urgență, Guvernul a revenit la alegerea acestora prin vot direct, uninominal. În felul acesta legitimitatea lor va fi întărită atât în județ, cât și în partide. Revenit, de asemenea, ca voce în partid, fostul premier Adrian Năstase lansează o petiție pentru „refondarea PSD”.

Între timp, Călin Popescu Tăriceanu așteaptă ca Senatul să decidă dacă îi ridică sau nu imunitatea, iar PNL strânge semnături pentru o moțiune de cenzură în așteptarea primelor consultări de la Cotroceni de după 26 mai.

Are sau nu PSD un viitor la guvernare? Oficial, președintele și premierul sunt în continuare adversari politici, însă recenta vizită a Papei Francisc i-a pus în fața maai multor concesii. Există sau nu un pact între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă pentru menținerea unui guvern PSD remaniat până după alegerile prezidențiale? Ce șanse are în acest moment o moțiune de cenzură a unei Opoziții fragmentate?

Sunt subiectele de dezbatere din această seară din „Piața Victoriei”. De la ora 18.15, Cristian Tudor Popescu și Moise Guran vor fi din nou în studioul Europa FM, într-o dezbatere cu Anca Simina.

Până atunci, vă invităm să dați un răspuns în sondajul de pe pagina Radio Europa FM:

Credeți că s-ar justifica un pact între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă până la alegerile prezidențiale?

O astfel de înțelegere ar permite Guvernului Dăncilă să rămână la putere după o remaniere decisă de comun acord, mai ales în condițiile în care Opoziția este mai degrabă în confict după alegerile din 26 mai.

Pe de altă parte, lipsa unui pact între președinte și premier poate favoriza negocieri reale în interiorul Opoziției pentru o moțiune de cenzură urmată de demiterea actualului Guvern.