Medicul Alexandru Rafila a vorbit miercuri, în emisiunea Piața Victoriei de la Europa FM, despre cifrele Covid-19 de după relaxare, dar şi despre campaniile de testare promovate acum de autorităţi.
Reprezentantul României la OMS spune că “ne-am stabilizat la un nivel mai redus al transmiterii decât luna trecută, dar nu putem fi sigură că în perioada următoare nu vor apărea creșteri ale numărului de infecții”.
Alexandru Rafila susține că “s-a creat o confuzie” în ceea ce privește accesul pacienților care nu au coronavirus la serviciile medicale: “Spitalele sunt deschise, iar accesul la servicii medicale nu este limitat în acest moment”. Acesta mai adaugă faptul că pacienții cu boli cronice nu trebuie să se ferească să meargă la medic.
Principalele declarații:
Ce arată cifrele din aceste zile? Am trecut hopul?
Foarte greu de spus. Ne-am stabilizat la un nivel mai redus al transmiterii decât luna trecută. Numărul de cazuri variază. Nu putem fi siguri că în perioada următoare nu vor apărea creșteri, dacă se ajunge la concluzia că relaxarea înseamnă și renunțarea la măsurile de protecție individuală.
Se pare că oamenii respectă măsurile de protecție. Văd acum oameni pe stradă cu mască, deși nu este neapărat una dintre recomandări, dar nici nu poate face rău. Cifrele care arată cazuri noi de îmbolnăvire sunt relevante, desigur și alte observații, precum numărul de cazuri internate la ATI, diferențele între numărul de persoane nou infectate și cele externate. Toate astea sunt importante. Numărul de cazuri de la ATI a crescut, dar nu îngrijorător. Discutăm de o infecție nouă pe care o știm de 150 de zile.
Despre solicitările de redeschidere a spitalelor și pentru pacienții care nu au COVID-19: De ce anume se va ține cont în luarea deciziei de redeschidere și ce ne reține în acest moment?
Cred că e o confuzie. Spitalele sunt deschise. Accesul la servicii medicale nu este limitat în acest moment. Nu sunt așa multe spitale județene care sunt suport COVID. S-a întâmplat alt lucru, care cred c-ar trebui corectat: când s-a decis reducerea activității medicale, s-a înțeles că exclusiv urgențele pot fi tratate, iar pacienți cu boli cronice s-au ferit să se prezinte la medic. S-a ajuns la situația în care multe persoane au reclamat că n-au avut acces la servicii medicale. Nu putem aștepta agravarea bolilor cronice. Sunt 18 mii de infectați cu coronavirus, sau au fost, dar discutăm de sute de mii de pacienți cu alte afecțiuni.
Există solicitări de testare a pacienților înainte de a fi consultați. Nu este cazul să facem acest lucru. Personalul medical are echipament de protecție. E normal să ceri acest lucru pentru un pacient cu coronavirus simptomatic, dar dacă vine cineva cu problemă de altă natură, nu trebuie să-i limităm accesul la servicii medicale.
Despre testare – sunt două campanii aduse în discuție. Una a Primăriei Capitalei, care vorbește despre testarea voluntară. La ce ajută un astfel de demers?
Eu nu sunt lămurit care este obiectivul acestei campanii. Probabil că dânșii știu exact ce au de făcut. Eu pot să mă refer la o campanie la care am lucrat cu colegii de la INSP, care dorește să afle care este proporția cetățenilor care a trecut prin infecția cu coronavirus până în iunie-iulie, care sunt grupele de vârstă și zonele cele mai afectate. Selecția este aleatorie, se bazează pe prelevarea de la pacienții care merg să-și facă diverse investigații, trebuie să facă parte din toate categoriile de vârste. Include circa 30.000 de persoane.
Este pentru persoane care merg la laboratoare unde se recoltează serii și merg să-și facă și alte analize.
Despre categoriile vulnerabile care nu obișnuiesc să meargă la medic, probabil vor găsi o soluție colegii de la INSP. Problema este a circulației virusului în comunitate. Categoriile vulnerabile sunt persoanele vârstnice, cele cu afecțiuni cronice, nu cele defavorizate.
Campania începe probabil în iunie, nu trebuie începută decât după trecerea valului, adică în perioada de descreștere. Atunci este optim, pentru că dacă faci testarea când ai multe cazuri noi zilnic, înseamnă că circulația virusului este intensă și pierdem multe persoane care ar putea fi pozitive, pentru că avem mulți asimptomatici. Trebuie făcută când circulația virusului a scăzut în intensitate.
Vezi aici emisiunea integrală: