O scăpare, astfel explică Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și secretar de stat în MAI, faptul că filmarea cu intervenţia publicată de Libertatea nu a ajuns la dosarul Colectiv decât după 4 ani.
“Filmări s-au văzut… Această filmare nu s-a văzut! Poate c-a fost o scăpare, n-a fost nimic intenționat. Eu nu cred că cineva a vrut să ascundă, pentru că dacă voiau să ascundă poate că nici nu menționau asta”, a spus Raed Arafat la Europa FM, în emisiunea Piața Victoriei, într-un dialog cu Moise Guran.
Raed Arafat a detaliat motivul pentru care civilii au continuat să salveze victimele rămase în clubul Colectiv, chiar şi după venirea pompierilor.
“Când ai zeci de victime, indiferent cîte echipe ajung, este lipsă de tărgi – s-a întîmplat și în alte țări. Prima intervenție la un dezastru este a celui de lîngă dezastru. Nu e nimic ciudat în asta, noi am învățat să criticăm. În această situație chiar dacă pompierii le ziceau să nu intre, se băteau cu ei”, a spus Arafat în dialogul cu Moise Guran.
Raed Arafat a declarat că plecarea pacienţilor arşi în străinătate a durat foarte mult din cauza datoriilor pe care statul român le-a acumulat de-a lungul anilor la spitalele din Europa.
“Sînt spitale care au cerut altă formă de garantare a plății. Au vrut garanție guvernamentală, din cauza asta s-a emis o Hotărîre de Guvern. Este cunoscut că România are probleme cu plățile afară, sau a avut măcar. […] Mai era o problemă – mulți dintre cei arși erau neasigurați”.
Ulterior, în discuţia cu Moise Guran, Raed Arafat şi-a nuanţat poziţia şi a declarat că dezastrul de la Colectiv a fost unul fără precedent la nivelul Uniunii Europene şi că din acest motiv, nu ar fi existat proceduri clare.
Pe de altă parte, Raed Arafat a spus în emisiunea Piața Victoriei că acest film nu trebuia arătat publicului – pentru că este ”prea dur”:
În luna octombrie, la aproape 4 ani de la incendiul din Colectiv, ziarul Libertatea a făcut publică o filmare realizată de subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU ajuns la locul tragediei.
În imagini se observa haosul care a domnit în primele minute ale intervenției din seara zilei de 30 octombrie 2015. Ele nu au ajuns la procurorii care au anchetat cazul Colectiv, fiind ascunse de superiorii subofițerului de la ISU, preciza Libertatea.
65 de tineri au murit în urma tragediei din clubul bucureștean.