Piața Victoriei a captat atenția mapamondului în momentul în care s-a umplut cu mii de oameni, la doar o oră după ce Guvernul României a anunțat că a schimbat legislația anticorupție.
La miezul nopții, în fața unui Palat Victoria cu obloanele trase și porțile zăvorâte, se strânseseră zece mii de oameni și alții continuau să vină. Românii ieșeau în stradă și în celelalte mari orașe, Cluj, Iași, Timișoara, Sibiu, Arad, Constanța, Craiova sau Ploiești. Furia părea de nestăvilit. În zilele următoare miile s-au transformat în zeci de mii, zecile de mii în sute de mii. “Nu, românii nu sunt un popor de hoți, așa cum ani la rând i-am etichetat”, părea să se citescă printre rândurile de pe prima pagină a presei internaționale. “Românii nu, conducătorii lor, da.”
După ce marți 31 ianuarie 2017 Guvernul a adoptat OUG 13, marți 21 februarie 2017 Parlamentul a adoptat legile prin care respinge Ordonanța 13 și aprobă ordonanța de abrogare a acesteia, iar lucrurile par să revină la normal.
Admirați de unii, diabolizați de alții, oamenii din Piața Victoriei au împiedicat ceea ce ar fi putut deveni o apocalipsă a corupției.
Cine sunt protestatarii care au reușit să stârnească admirația lumii întregi și să schimbe percepția despre un întreg popor?