Ministrul de Finanţe a explicat la Piaţa Victoriei care au fost costurile pandemiei. E vorba de cheltuielile care au vizat strict sectorul medical.
”La șapte luni de zile pot să vă dau cifrele – din cheltuielile cu bunuri și serviciile, care-s aproape 24 de miliarde de lei, jumătate s-au dus pe echipamente sanitare și medicamente”.
”La Ministerul Sănătății, factura este de aproape 30 de miliarde de lei până la jumătatea anului”.
”Pe lângă facturi și echipamente, au fost alocate sporuri pentru cei din prima linie. Factura crește în continuare pentru Sănătate”.
Referitor la un nou lockdown, acest lucru este exclus – a mai spus Florin Cîțu la Europa FM.
Economia n-o să se mai închidă 100%. Avem rezerve, echipamente. Sunt sigur că antreprenorii știu să-și gestioneze afacerile cu măști, dezfinectant. Nu vom mai închide economia 100%, acest lucru nu se va mai întâmpla. Cu rezervele pe care le avem, vom putea să ținem sub control numărul de infectări.
„Tot ce s-a putut da până acum, s-a dat”, a afirmat ministrul de Finanţe, întrebat dacă vor mai fi majorări de pensii sau alocaţii până la sfârşitul anului. Acesta a explicat că nu există resurse suplimentare pentru noi majorări.
Anul acesta, situația este închisă. Am dat tot ce s-a putut da în acest context. Suntem singura țară din UE care a crescut și alocații și pensii. (…) Nu aruncăm România în aer. Pentru aceste resurse a fost un efort uriaș.
Cum explică Florin Cîţu întârzierea tabletelor pentru elevii care vor fi nevoiţi să facă cursuri online?
Din cele 200 de mii de tablete, doar 80 și ceva de mii sunt gata. În 2019, în România au fost cumpărate tot anul 230 de mii de tablete. Este o problemă de cerere și ofertă. Poate și sistemele de licitații, e o problemă acolo. Și producția durează totuși puțin mai mult. Vor fi gata toate tabletele în următoarea lună.
Vezi aici emisiunea integrală: