Confidenţialitate

Piața Victoriei: Florin Cîțu a explicat creșterea salariului mediu net, în plină pandemie | VIDEO

Ministrul de finanțe Florin Cîțu a fost invitatul lui Tudor Mușat la Piața Victoriei, unde a vorbit despre planul de ajutor oferit de stat companiilor și angajaților ce au avut de suferit de pe urma pandemiei de coronavirus.

Florin Cîțu a spus că și în viitor, Guvernul va sprijini companiile și cetățenii ce vor avea nevoie de ajutor financiar:

„Sunt măsuri pe care le implementează Ministerul de Finanțe și pentru acestea vă spun clar că vor fi prelungite. Vorbim de IMM Invest, (…) lucrăm împreună cu sistemul bancar să găsim o soluție pentru acea măsură care a amânat ratele la bancă pentru două luni de zile.”

Ministrul Finanțelor este de părere că economia își va reveni în viitorul apropiat și, din acest motiv, măsurile nu vor mai fi la fel de „generoase” ca cele din starea de urgență:

„Ideea mea este că economia se va însănătoși, vom avea o revenire și vom ieși din această criză. Măsurile nu vor fi la fel de generoase ca măsurile inițiale, dar vor fi măsuri care să ne ajute să trecem peste această perioadă. Toate aceste măsuri au rolul de a ajuta atât angajații cât și angajatorii să trecem peste această perioadă.”

În contextul în care marți am aflat că venitul mediu net pe economie a crescut după 9 luni de zile cu 7,8% față de anul trecut, Florin Cîțu a explicat și cum a fost posibilă creșterea:

„Pe de o parte șomajul tehnic a fost plătit, în plus capital de lucru prin IMM Invest și am avut multe companii care nu s-au închis. Septembrie și august sunt două luni în care șomajul a scăzut.”

Întrebat de Tudor Mușat ce sectoare își vor reveni cel mai greu de pe urma crizei cauzate de coronavirus, Florin Cîțu a spus că vor fi acelea care au fost închise:

„Rămân acele sectoare care au fost închise mai mult timp. Pentru HoReCa impozitul specific a fost anulat pentru tot anul, au fost câteva măsuri pe care le-am luat care au permis autorităților locale să reducă impozitele pentru clădirile aflate în chirie, etc. (…) Domnul premier a anunțat că se lucrează la Ministerul Economiei un ajutor de stat care să susțină pierderea a 20% a cifrei de afaceri, trebuie să fie aprobată întâi de Comisia Europeană și apoi va fi implementată.”

Cu toate că hotelierii estimează că jumătate din locurile de muncă din HoReCa se vor pierde până la sfârșitul anului, Florin Cîțu spune că lucrurile au mers mai bine decât se așteptau cei din industrie:

„Din punct de vedere aconomic, eu vreau ca toată economia să rămână deschisă, dar, în același timp, cred că și în sectorul HoReCa lucrurile au mers mai bine decât estimau domniile lor. Le cer doar încredere că și în perioada următoare vom lua măsuri care să-i ajute.”

În ceea ce privește închiderea piețelor, ministrul Finanțelor susține că producătorii au fost ajutați cu o serie de măsuri și reamintește că decizia de a suspenda activitatea în spațiile închise este una temporară:

„Imediat au fost găsite soluții alternative pentru acești producători locali. (…) Aici vorbim de o măsură temporară, noi sperăm ca numărul de infectări să scadă în perioada următoare și să revenim la normal.”

Cât despre planurile de viitor, Cîțu spune că trei sectoare vor beneficia cel mai mult de bugetul pentru anul 2021:

„Eu am spus care sunt prioritățile pentru anul următor: sănătate, investiții și independența financiară a României.”

Și pentru a aduce sectorul public la nivelul celui privat, ministrul Finanțelor spune că are în plan digitalizarea acestuia:

„Informatizarea este singurul mod prin care poți să faci o eficientizare a aparatului public și să-l faci și mai suplu, obiectiv, fără să existe această acuzație de subiectivism. (…) Noi dorim o economie eficientă. Astăzi, sectorul privat este mult mai eficient decât sectorul public și de aceea nici nu funcționează economia, pentru că cele două trebuie să lucreze împreună, (…) de aceea vrem să aducem și sectorul public la nivelul sectorului privat.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: