Alice Iacobescu îi are invitați, la Piața Victoriei , pe Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai, şi jurnalistul de investigaţii Cătălin Tolontan, redactor-şef Libertatea, pentru a discuta despre creșterea alarmantă a cazurilor COVID-19 din ultimele zile și ce mai putem face pentru a opri acest trend ascendent.
Răzvan Cherecheş: „Era de așteptat să ajungem aici, ce vedem acum este rezultatul prost al managementului pandemiei. Vom avea o idee mai clară pe săptămâna viitoare și vom ști dacă funcționează măsurile sau nu.”
O măsură care nu ar fi trebuit implementat este, însă, închiderea școlilor, susține profesorul de sănătate publică:
„Școlile nu ar fi trebuit închise, dar ca să nu închidem școlile trebuiau luate o serie de măsuri înainte. (…) În loc să fi decis o serie de măsuri precum purtarea măștii în spațiile publice și vigilența poliției, la noi a fost invers.”
În replică, redactorul-șef Libertatea a spus, la Piața Victoriei, că ar trebui să ținem cont de ce spun experții și că este nevoie de o mai bună cunoaștere a situației pandemiei la nivel național:
„Ar trebui să-i ascultăm pe specialiști. (…) Noi suntem acum într-o situație în care nu doar că nu facem anchete epidemiologice, și nu facem de la începutul crizei (…) problema noastră este că nu știm că nu facem și considerăm că populația nu trebuie să știe că noi, autoritățile, facem sau nu facem.”
Cătălin Tolontan a explicat că autoritățile abia din acest moment încearcă să strângă informații despre starea pacienților COVID-19 din spitale:
„Ei cer să spună dacă decesele sunt pe secții, la ATI, dacă au fost intubați. Abia acum culeg date esențiale pentru felul în care se comportă sistemul de sănătate publică din România. (…) Noi nu raportăm în România morții pe secțiile ATI. (…) Dacă aflăm că oamenii mor în afara secțiilor ATI într-o medie mai mare decât cea europeană, probabil că oamenii ajung prea târziu.”
Cu alte cuvinte, este posibil ca mulți bolnavi să fi murit înainte să aibă parte de îngrijirea pe care statul le-o datorează, a competat Alice Iacobescu.
Răzvan Cherecheș: „Situația este chiar mai gravă, în momentul în care un spital raportează că toate paturile ATI îi sunt acoperite, dacă un pacient de pe o secție ar trebui mutat pe secția ATI și pe secție nu mai sunt paturi, el nu este mutat, medicii încearcă să aducă aparate, dar ei nu sunt raportați niciodată ca având nevoie de terapie intensivă. (…) Noi în continuare zburăm în ceață când spunem avem 1.000, din acest moment spitalele vor raporta doar că au paturile pline.”