Invitatul Ioanei Ene Dogioiu la Piața Victoriei, profesorul universitar doctor Mircea Miclea, fost ministru al Educației, își spune punctul de vedere cu privire la redeschiderea școlilor.
Profesorul universitar este de părere că revenirea elevilor la școală este un lucru foarte bun, care trebuia făcut mai devreme, atunci când contextul epidemiologic permitea acest lucru:
„E foarte bine că se deschid școlile, e păcat că nu s-au deschis cu multă vreme înainte. (…) Am atras atenția că peste vară trebuie făcut învățământ remedial, însă este foarte bine că încep școlile acum, chiar dacă încep cu aceste scenarii, însă trebuie și un scenariu de redeschidere.”
Mircea Micle a mai spus, la Piața Victoriei, că redeschiderea școlilor ar trebui să fie un prilej bun pentru a testa cunoștințele elevilor, iar pe baza acelor teste să fie conceput un plan pentru orele remediale:
„Trebuie stabilite niște teste obiective, în baza cărora se poate stabili care sunt pierderile pe care le-au înregistrat elevii și în baza acestor teste trebuie făcut apoi programul remedial, ce anume și cum vei recupera.”
Același lucru ar trebui făcut și la începutul anului școlar următor, mai spune fostul ministru al Educației. În plus, acesta a mai spus că unele școli nu ar fi trebuit să treacă la învățământul online, întrucât rata de infectare cu SARS-CoV-2 a fost diferită de la o zonă la alta:
„Dacă lași niște școli deschise acolo unde riscurile sunt mici, înveți din aceste situații și atunci ești mai capabil să faci față situațiilor. Din păcate, marele rău este că, blocându-se școlile, nu am putut să învățăm cum anume să perfecționăm această situație.”
Acest lucru a dus ca acum părinții să fie reticenți în a-și lăsa copiii la școală, este de părere fostul ministru:
„O mulțime de părinți care sunt anxioși își împachetează propria frică și sunt extrem de reticenți în a-și da copiii la școlă. În felul acesta, dacă s-ar fi făcut aceste experimente, atunci acești părinți ar fi avut confirmarea că dacă stau la mai puțin de un metru nu este un risc.”
De vină pentru neliniștea părinților sunt și autoritățile, a mai declarat Mircea Micle, la Europa FM, întrucât mesajul transmis de acestea a fost unul exagerat:
„Au comunicat mereu mesajul unui pericol exagerat. Probabil s-au bazat pe faptul că, dacă îi băgăm în sperieți pe oameni, ei vor asculta mai mult de cerințele pe care noi le impunem. Această abordare este greșită, (…) pe termen lung nu face altceva decât să inducă o stare de anxietate care crește, apoi devine incontrolabilă.”
Profesorul universitar a vorbit și despre lecțiile pecare ar trebui să le învețe autoritățile și cadrele didactice după această perioadă, marcată de pandemie:
„Trebuie să realizăm altfel inițierea cadrelor didactice, prin masterat didactic, altfel vom avea cadre didactice incapabile de a gestiona complexitatea învățământului în anii ce vin. A doua lecție, trebuie să trecem la învățământ hibrid în sensul bun, și, pentru a fi predate online, trebuie înregistrate lecțiile celor mai buni profesori. A treia este să nu ne mai furăm căciula dând teste astfel încât să ieșim bine. (…) Dacă vrem să remediem trebuie să avem o fotografie foarte corectă a situației actuale, dacă fotografia este retușată, atunci și remedierea va fi superficială.”
Din acest motiv, fostul ministru al Educației este de părere că elevii nu ar trebui să primească teste mai ușoare la final de an școlar, pentru că acest lucru ar duce la scăderea motivației elevilor de a mai învăța:
„Dacă noi vom face această evaluare lăsând foarte jos standardele, îi vom dezavantaja pe cei care au dat examenele riguroase. Cât de motivat mai ești să remediezi deficiențele de învățare, din moment ce știi că la Evaluarea Națională și la Bacalureat va fi lejer?
Elevii ar putea recupera pierderile înregistrate de la debutul pandemiei, însă nu fără sacrificii, a concluzionat fostul ministru al Educației, la Piața Victoriei:
„Cred că recuperarea poate să aibă loc, dar trebuie făcută foarte riguros, (…) inclusiv în ideea de a reduce din vacanța de vară sau de a face ore suplimentare peste programul obișnuit. (…) Dacă nu vom dezvolta competențele și nu vom recupera pierderile, atunci vom fi o țară săracă, cu oameni săraci.”
Urmăriți în continuare emisiunea integrală: