A trecut vacanța, a trecut vara, dar și prima săptămână de școală. Cum era firesc, s-a discutat mult în această săptămână despre educația în timp de pandemie și despre problemele cu care se confruntă elevii, părinții, dar și profesorii. La doar câteva zile de la deschiderea școlilor, tot mai multe unități de învățământ trec la scenariul roșu, cu ore on-line. În același timp, școala on-line rămâne încă o veșnică provocare pentru educația din România.
Tocmai de aceea, la Piața Victoriei, cu Mona Nicolici, de la 18:15, discutăm despre o altfel de educație. Este homeschooling-ul o alternativă reală, în locul educației standard la școală, pentru România? Ce este homeschooling-ul și cum este el reglementat în România?
Pe frecvențele Europa FM și video pe pagina de Facebook Europa FM discutăm despre homeschooling alături de Adriana Brăescu, biolog cu specializare pe neurobiologie, creatoarea proiectului Re-Design, care promovează homeschooling-ul și alternativele la educația clasică. Ni se alătură Daniela Vișoianu, consilierul ministrului educației și expert în educație.
De la ora 18:15, Piața Victoriei cu Mona Nicolici, la Europa FM și video pe pagina de Facebook Radio Europa FM.
Ce înseamnă Homeschooling
Școlirea acasă (din eng. Homeschooling) este activitatea de educare a copilului de către părinți sau tutori profesioniști (meditatori), în locul unei educații standard în școală. Educația acasă (pe termen lung) a apărut în țările dezvoltate în cadrul familiilor – îndeosebi cu studii superioare chiar în educație – drept alternativă pentru studiul deficitar al școlilor din regiunea respectivă.
Educația acasă distinge două concepte: homeschooling și unschooling (școlirea acasă și, respectiv, neșcolirea).
Homeschooling este educarea acasă ce se face după o anumită structură (un program educațional structurat, chiar dacă nu în stilul programei școlare obișnuite), un tip de educație de regulă realizat prin înscrierea la o școală-umbrelă, care certifică, în final, anumite competențe ale copilului.
Unschooling este educarea fără structură, educația liberă de orice reguli sau metode prestabilite, învățarea nestructurată, care se bazează pe cultivarea pasiunilor copilului, pe ritmul său de învățare și pe dorințele lui (există școli-umbrelă care sunt deschise inclusiv acestei modalități de abordare). Unschoolingul este, în fapt, neșcolirea, însă nu în sensul absenței educației, ci în sensul absenței totale a sistemului.