Confidenţialitate

Piața Victoriei | Cum trebuie făcut triajul epidemiologic în școli și de ce este periculos noul tip de virus din China

Trei decese s-au înregistrat în România din cauza gripei şi sute de pacienţi au fost diagnosticaţi cu virusul gripal.

Numărul este mai mic decât anul trecut, la aceeaşi dată, însă autorităţile sunt în alertă, în condiţiile în care în farmacii şi nici la medicul de familie nu se mai găseşte vaccinul antigripal, iar populaţia continuă să nu ia măsuri pentru a preveni răspândirea gripei.

Care sunt, însă, aceste măsuri? Andreea Moldovan, medic infecţionist, le-a reamintit în emisiunea Piaţa Victoriei, de la Europa FM.

“Bineînțeles că este important acel triaj epidemiologic pentru că este important ca acei copii care prezintă simptome respiratorii să nu fie duși de părinți la școală sau, dacă ajung totuși, să fie filtrați înainte să între în clase. În al doilea rând, este atât de simplu și de banal să ne spălam pe mâini, pentru că mâinile murdare reprezintă un alt mod de a transmite infecțiile, inclusiv respiratorii, inclusiv gripă. În al treilea rând, este mai mult decât eficient să aerisești acele clase în care stau colectivități mari de copii, în loc să închizi sau să izolezi copiii respectivi de restul școlii”, a spus Andreea Moldovan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Însă, cum ar trebui să se facă triajul epidemiologic la şcoală? Medicul de familie Sandra Alexiu a explicat în emisiunea Piaţa Victoriei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii este în continuare în alertă în ce priveşte situaţia cazurilor de coronavirus.

În China, cinci orașe au transportul public suspendat, printre care și Wuhan, locul din care s-a raspandit noul tip de coronavirus. Acolo, locuitorii nu mai au voie să părăsească orașul.

Au fost confirmate aproximativ 600 de cazuri până acum.

Sanda Alexiu
a explicat de ce este periculos noul tip de virus apărut în China:

“Ceea ce ne sperie la virusul acesta este rapiditatea cu care a apărut și s-a împrăștiat. Acest virus este cumva rudă cu virusurile care produc răcelile obișnuite, doar că în urmă cu câteva zile s-a constatat și s-a confirmat faptul ca virusul se transmite de la om la om-doar în comunități destul de bine închise, în familii, focare, colectivități închise, deci nu se transmite atât de intens în aer, cum sunt alte virusuri, cum este rujeola, de exemplu. Dar, faptul că am crescut atât de mult numărul de cazuri, într-un timp atât de scurt, e o problemă”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Emisiunea VIDEO: