Analistul politic Adrian Zăbavă a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Despre candidaturile la Primăria Capitalei, Adrian Zăbavă spune că, președintele PSD, Marcel Ciolacu și liderul PNL, Nicolae Ciucă „știu că o candidatură comună ar aduce șanse importante pentru candidatul desemnat să câștige Primăria Capitalei”. Totodată, un candidat independent cu greu ar avantaja cele două partide, ba, din contră, „partidele mai mult ar trage după sine candidatul”, a mai spus analistul la Europa FM.
Adrian Zăbavă, analist politic: „Ciolacu și Ciucă știu că o candidatură comună ar aduce șanse importante pentru acel candidat să câștige Primăria Capitalei”
Tudor Mușat: „Ne uităm la aceste capcane pe care par să le fi întins politicienii și în care par să fi căzut tot ei, pentru că evoluțiile din ultimele câteva zile spre ideea asta ne îndreaptă, Adrian Zăbavă. Că au picat în propriile capcane în anumite privințe. O să încep discuția cu această sau aceste candidaturi pentru Primăria Capitalei. Zic „această”, pentru că la un moment dat se profila ideea unui candidat unic și s-a vorbit o grămadă despre asta, după care ajungem la concluzia, potrivit purtătorului de cuvânt al PSD, că ar fi mai bine ca cele 2 partide s-o ia pe căi separate. Să aibă fiecare propriul candidat. Ce să se fi schimbat între timp?”
Adrian Zăbavă: „Revenind la discuția privind ceea ce se putea schimba de la discuția privind candidatura comună, care părea foarte sigură în momentul testării sondajelor, oamenilor aduși în discuție și așa mai departe și până aseară, când s-a anunțat că cele două partide ar merge cu candidat propriu la această competiție. Cred că de la bun început au fost interese divergente cu privire la ceea ce se întâmplă la București, și nu neapărat divergente între PNL și PSD, cât divergente între unele grupări din interiorul celor două partide. De altfel, această situație a fost întâlnită și în cazul comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale. Dacă au fost opozanți, n-a fost vorba de o opoziție manifestată de PSD sau PNL, ci de oameni din PSD și de oameni din PNL.
Conducerile celor două partide, în speță, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă – sunt absolut sigur – dorind de la început această poveste. S-ar putea să fie aceeași situație și în momentul de față. Să avem un interes comun pentru Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, în speța unui candidat comun. De ce?
Primarul Capitalei este un om politic extrem de important în România, este al doilea om politic validat ca număr de voturi și asta îi oferă o notorietate, o expunere și o importanță crescută pe scena politică românească. Privind în istorie, toți sau mai toți primarii Capitalei, dar nu doar primarii, cât și candidații la alegerile pentru primăria Capitalei, care n-au câștigat, mai toți au jucat un rol de primă scenă în politica românească. Ciolacu și Ciucă știu că o candidatură comună ar aduce șanse importante pentru acel candidat să câștige Primăria Capitalei. Ar oferi unui personaj o tribună politică extrem de importantă, în contextul apropierii alegerilor prezidențiale, dar și ulterior. Cred că Ciolacu și Ciucă nu vor să se lege la cap și de aici a pornit și întreaga discuție cu candidatura Gabrielei Firea și candidatura acesteia din partea lui Marcel Ciolacu. Pentru că speculațiile au fost și pe bună dreptate, până la urmă. Dacă a existat și există în continuare un interes din partea lui Marcel Ciolacu pentru ca Gabriela Firea să nu fie desemnată candidat sau să nu câștige Primăria Capitalei, acest lucru e născut din potențarea Gabrielei Firea ca pion important în PSD și în politica românească, dacă ar câștiga Capitala”.
Adrian Zăbavă: „Dacă Piedone va candida la Primăria Capitalei și își dorește să câștige Primăria Capitalei are nevoie de reprezentare și la nivelul primăriilor de sector”
Tudor Mușat: „Deci, toată această idee a unui candidat comun. Hai să găsim pe cineva, un așa zis independent care să nu ne facă probleme niciunuia dintre lideri în partide”.
Adrian Zăbavă: „Așa gândesc, pentru că mai toate numele independente care au fost vânturate prin opinia publică, în spațiul public, niciunul dintre ele nu avea anvergura unui om politic. Ok, oricare dintre cel care ajunge să fie primar al Capitalei poate deveni un om politic important. Dar asta nu se-ntâmplă de pe o zi pe alta. Adică, indiferent că vorbim de oamenii de afaceri, testați de partide, oamenii de afaceri cu care unii președinți de partid s-au întâlnit, nu cred că putem vorbi de personaje importante politic. Ba mai mult, în situația unui astfel de candidat, partidele mai mult ar trage după sine candidatul, și nu invers, adică, în momentul de față nu se întrevede o candidatură independentă din afara celor 2 partide susținută de PNL și PSD, care să câștige pe persoană fizică Capitala. Nu.
În contextul unui candidat din afara celor 2 partide, atunci PSD și PNL ar fi cele care ar trage candidatul după ele, ba mai mult, ar fi vorba de candidații la primăriile de sector. Vom vedea cum se va împărți votul în ceea ce privește diferențierea asta, votul pentru primarul de sector și votul pentru primarul general. De ce? Pentru că nu știm deocamdată ce se va întâmpla la sectoare între PSD și PNL. Nu știm deocamdată cum vor candida nu doar PSD și PNL, cât și, de exemplu, Cristian Popescu Piedone. Dacă acest personaj va candida la Primăria Capitalei și își dorește să câștioge Primăria Capitalei are nevoie de reprezentare și la nivelul primăriilor de sector […]. E greu de crezut că un candidat comun PNL-PSD comun la Primăria Capitalei n-ar câștiga Primăria Capitalei în contextul în care toate cele 6 sectoare ar fi câștigate de PSD-PNL. De aici spun că numele celui ales ar fi poate mai puțin important și n-ar trebui să tragă în sus scorul și ar fi o chestiune mai mult de partide. Dar, uitându-ne la ce s-a discutat aseară pare că nu mai e o discuție de actualitate”.
Adrian Zăbavă: „Cert este că, atât într-o ecuație de 3, cât și într-o ecuație de 4, scorul va fi extrem de strâns”
Tudor Mușat: „Aș rămâne un pic la cele 2 partide – PNL și PSD. Deci, în momentul acesta, ori nu au găsit un candidat independent cu tracțiune ori au considerat că e o ecuație prea complicată referitor la sectoare. Și au decis să meargă pe varianta fiecare cu candidatul lui pentru că acest candidat al lui, fiecare, ar avea șanse mai bune decât un candidat comun. Și acum, să ne uităm la personaje. Gabriela Firea, înțelegem că e în continuare candidatul PSD-ului și, probabil că nu vor veni cu altcineva acum, pe ultima sută de metri. Sebastian Burduja e candidatul PNL-ului. Cum arată tabloul ăsta, competiția PSD-PNL?”
Adrian Zăbavă: „Aș adăuga în argumentele pentru care PSD și PNL au decis să meargă cu candidați comuni, ceea ce ei au spus într-o oarecare măsură aseară, și cred că e adevărat și anume că orice candidat sau parte din candidații pe care i-au testat nu ar fi avut capacitatea să strângă voturile ambelor bazine. Ceea ce e adevărat, cel puțin într-un caz, de exemplu. Nu cred că o candidatură a lui Sebastian Burduja, de exemplu, ar fi putut să ia majoritatea voturilor PSD. Din contră, în cazul unei candidaturi și a lui Cristian Popescu Piedone sunt absolut sigur că votanții PSD s-ar fi simțit mult mai reprezentați de Cristian Popescu Piedone”.
Tudor Mușat: „Dar în sens invers n-ar fi mers? Adică, Burduja n-ar fi luat de la PSD, dar Gabriela Firea ar fi luat de la PNL?”
Adrian Zăbavă: „Nu, nu, nu. E valabilă și viceversa. Adică, Gabriela Firea – candidat comun al PSD-PNL n-ar fi reușit să capaciteze electoratul PNL. Diferența între cele două situații este că astăzi electoratul sau potențialul electoral al PSD în București este semnificativ mai mare decât potențialul electoral al PNL. Cred că diferența aceea de 10-15% există în realitate astăzi în București. Cu privire la situația aceasta care se creionează, a candidaturilor separate, care par a fi dublate până la urmă. Nu știm astăzi dacă ar fi o competiție între ei, o competiție în patru și cred că de acest lucru depinde în bună măsură rezultatul final. Cert este că, atât într-o ecuație de 3, cât și într-o ecuație de 4, scorul va fi extrem de strâns”.
Adrian Zăbavă: „Candidatura lui Cristian Popescu Piedone ar da peste cap calculele și ar face orice scenariu posibil”
Tudor Mușat: „Hai să ne uităm un pic la cele 2 variante. Adică, ecuația de 3, că s-ar putea ca ecuația de 4 – cea în care este și Piedone – să fi motivat acest calcul. Ecuația de 3 arată așa: Nicușor Dan, Gabriela Firea, Sebastian Burduja. Ce s-ar întâmpla în cazul ăsta? Burduja ar lua niște voturi de pe dreapta, să zicem, i-ar fărâmița puțin electoratul lui Nicușor Dan și Firea ar câștiga pentru că e un singur tur și aia e. Câștigătorul ia tot”.
Adrian Zăbavă: „Cei care vor fi percepuți cu șanse, în speță, Gabriela Firea și Nicușor Dan, vor reuși să atragă și mai multe voturi din acest bazin, practic, nehotărât. AUR astăzi nu are niciun candidat important, adică, deși are un candidat anunțat de foarte mult timp, nu e un candidat cu notorietate și nu pare un candidat care să pună probleme, în consecință, în acest scenariu de 3 nu văd un alt candidat care să poată să influențeze semnificativ jocul și rezultatul final”.
Tudor Mușat: „Bun, și acum Adrian Zăbavă, să vedem scenariul de 4 și rolul lui Piedone de care am vorbit ceva mai devreme. Nicușor Dan, Cristian Popescu Piedone, Gabriela Firea, Sebastian Burduja. Nu cumva, e doar o supoziție, un scenariu pe care să-l analizăm. Tot PSD-ul joacă pe mâna lui Cristian Popescu Piedone, cum a mai făcut-o odată cu Sorin Oprescu acum ceva timp, când aveau candidatul lor – Cristian Diaconescu mi se pare – total nesemnificativ în ecuația jocului pentru București și domnul Opescu, care ieșise, chipurile, din PSD și era independent. Vedem același lucru și la Piedone. A făcut un eseu întreg despre cum e el lupul care se bate cu ceilalți. Poate să fie asta?”
Adrian Zăbavă: „E o speculație care poate avea un sâmbure de adevăr. Cert este că pare legitimă”.
Tudor Mușat: „E lăsată Firea să candideze, cum își dorește foarte tare, fără să mai destabilizeze partidul, dar, dacă te iei după sondaje, Piedone ar bate-o pe Firea”.
Adrian Zăbavă: „E un semn de întrebare cu privire la Cristian Popescu Piedone. El, de câteva săptămâni bune face un joc interesant despre care nu știm prea multe. Eu sincer nu-mi dau seama dacă domnul Piedone în aceste săptămâni negociază influență, posturi pentru alegerile parlamentare, poate posturi pentru primăriile de sector mai mult decât primăria sectorului 5, pe care o poate câștiga fără probleme […]. Candidatura lui ar da peste cap calculele și ar face orice scenariu posibil. În acest scenariu de 4 ne putem trezi cu oricare dintre cei 4 primar general”.
Adrian Zăbavă: „Astăzi, probabil că nu s-ar mai fi pus problema ca Gabriela Firea să nu fie candidatul PSD dacă ea nu trecea prin scandalul azilelor groazei”
Tudor Mușat: „Cum s-ar combina voturile din ce știm în momentul ăsta? PSD-ul are acest risc, că dacă mizează realmente pe Firea, atunci Piedone probabil că o să ia o halcă bună din voturile PSD-ului și ale Gabrielei Firea. Dacă nu mizează, tot va fi o oarecare fărămițare. De partea cealaltă, există o oarecare fărămițare. Burduja putând să ia din electoratul lui Nicușir Dan. Și atunci toată lumea se fărămițează într-un fel sau altul”.
Adrian Zăbavă: „Există șanse să avem un primar general în acest scenariu de 4 care să nu câștige cu mai mult de 30% sau undeva în jur de 30%, ceea ce este un scor extrem de mic pentru reprezentativitatea politică și pentru ceea ce înseamnă București. Pentru numărul mare de cetățeni. Revenind la cum și în ce fel și-ar împărți voturile… e clar că Gabriela Firea și Cristian Popescu Piedone ar viza un același bazin electoral. Astăzi, Cristian Popescu Piedone pare mai apropiat. E un personaj politic mai carismatic decât Gabriela Firea. Gabriela Firea, care, să nu uităm, trecută prin scandalul „azilelor groazei”, practic momentul care i-a adus un recul serios. Astăzi, probabil că nu s-ar mai fi pus problema ca Gabriela Firea să nu fie candidatul PSD dacă ea nu trecea prin acea poveste. Pentru că, imi imaginez că și-ar fi consolidat imaginea în continuare, atât din interiorul PSD, cât și la nivel național și la nivelul Bucureștiului și, cu toată opoziția lui Marcel Ciolacu sau a altora din partid, cred că ar fi fost greu să nu o pună candidat.
Gabriela Firea a trecut printr-o situație nefericită pentru dumneaei, din punct de vedere politic și personal, în consecință astăzi nu mai este personajul de acum ceva timp și să nu uităm: e, până la urmă, personajul care a pierdut primăria acum 4 ani, după un singur mandat. Deci, există o ancoră de gâtul Gabrielei Firea. Ce o ajută, e adevărat, e votul politic la un nivel semnificativ astăzi în București față de ce se întâmpla în 2020. În mai toate sondajele scoate către opinia publică dinspre zona PSD, Gabriela Firea era puțin sub PSD, încercând să îi arate acesteia că nu este despre ea această competiție, cât este mai mult pentru PSD, iar PSD este îndreptățit să arate o altă soluție dacă o găsește”.
Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:
Sursa foto: Shutterstock