La taraba lui Manu și Iorgu a venit Vali Popovici, corepondentul Europa FM în Caraș, ca să ne facă papanași cu dulceață și smântână. E un preparat delicios, ne-am lins pe degete, dar foarte sățios și cu multe calorii. Nici să nu vă gândiți dacă sunteți la cură de slăbire.
Unde a intrat fasole și ciolan în plin post al Crăciunului, intră și 20 de papanași pregătiți de Vali Popovici:
Ingredientele ajung pentru aproximativ 20 de papanași
Pentru aluat avem nevoie de:
1 kg brânză dulce grasă de vacă, semimoale (dacă este prea seacă sau prea slabă, vor ieși papanașii tari)
5 ouă
1 linguriță cu vârf de sare
1 linguriță de bicarbonat de sodiu nestins
500 g făină, dar să mai aveți pregătite vreo 100 de grame de rezervă
5 linguri de griș mai mărunt
2 linguri de zahăr tos, chiar 3 dacă vă place mai dulce, dar nu mai mult, fiindcă maronește papanașii la prăjit.
2 plicuri de zahăr vanilat
1 ceașcă de unt topit călduț
ulei pentru prăjit
opțional – stafide sau coajă rasă de lămâie
dulceață de căpșuni sau vișine, caise, fructe de pădure, afine sau smochine
smântână semifermentată
zahăr pudră
Toate ingredientele se frământă pe rând, în felul următor: brânza dulce amestecată bine cu ouăle întregi, zahărul tos, untul și la final făina cernută împreună cu bicarbonatul de sodiu și amestecată cu jumătate din griș. Se frământă sau se malaxează bine amestecul, dacă mai este nevoie – adică – dacă aluatul ,,mai cere” – se pune restul de gris și dacă tot nu este suficient, se mai pune puțină făină. Aluatul rezultat trebuie să fie mai moale decât cel de gogoși, dar să se poată modela. Se lasă ,,la odihnit” 10 minute și în cazul în care aluatul este prea sec sau tare, se pun vreo două linguri de smântână.
Pe masa dată cu ulei – nu folosim făina că intră în aluat și ies papanașii tari, se întinde un sul din care tăiem bucăți potrivite din care formăm inele, și câte o bilă, și punem la prăjit în baie de ulei la foc potrivit spre mic, ca să se pătrundă încet. Avem grijă să-i răsucim când pe o parte, când pe alta. Îi rumenim un pic mai tare. Se lasă să se ridice singuri, să se rumenească frumos, se scot pe șervete de hârtie și-i servim cu dulceață și smântână peste care punem zahăr vanilat pudră. Nu uitați, aluatul nu este prea dulce.
Papanașii sunt foarte buni fierbinți sau calzi.