Ciprul a ajuns să acumuleze un stoc de 6.000 de tone de halloumi – o brânză sărată tradiţională. A rămas nevândută din cauza pandemiei, când solicitările au scăzut dramatic. Acum se încearcă vânzarea către alte țări care nu cumpărau în mod tradițional acest tip de brânză.
Produsă din lapte de capră şi oaie, brânza halloumi a fost înscrisă în luna aprilie în registrul produselor europene care beneficiază de „Denumire de Origine Protejată”.
Acest lucru înseamnă că fiecare parte a procesului de producție, prelucrare și preparare are loc în regiunea respectivă.
Brânza halloumi este al doilea produs exportat de Cipru, după medicamente.
Iar Marea Britanie este cea mai mare piaţă pentru acest produs: acolo ajung 50% din exporturile cipriote.
Producătorii spun că au acum stocuri de peste 6000 de tone de brânză în peşteri.
Guvernul cipriot şi-a mobilizat ambasadele din străinătate pentru a-i ajuta pe producători să scape de stocurile de brânză halloumi nevândute prin plasarea pe alte pieţe, a anunțat ministrul Comerțului.