Sfântul Andrei se bucură la noi în ţară de o cinstire deosebită, fiind considerat Apostolul românilor sau creştinătorul poporului român. E ocrotitorul a numeroase biserici şi mănăstiri, care-l prăznuiesc în fiecare an.
„Andrei cap de iarnă”(aşa cum i se spune în Bucovina) permite producerea unei îmbinări între lucrurile malefice şi cele benefice, în noaptea de Sfântul Andrei. Hotarul dintre cele văzute şi nevăzute dispare, iar momentul este propice pentru unele practici de aflare a viitorului.
Bunicii noștri obișnuiau să pună de Sfântul Andrei grâu la încolțit într-un vas, cu puțină apă sau pământ. Și noi am continuat tradiția! Claudia ne spune cum şi de ce se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei.
Se spune că înălțimea și desimea grâului crescut până la Anul Nou arată cum va fi anul viitor pentru persoana respectivă. Un grâu sănătos și înalt semnifică un an prosper și un viitor îmbelșugat, dar și sănătate și succese.
Cel mai simplu mod este să pui grâul la încolțit într-un vas, la baza căruia să așezi un strat generos de vată. Umezește apoi vata și presară grâul deasupra. Dacă optezi pentru a planta grâul într-un ghiveci cu pământ, asigură-te ca ai la îndemană un ghiveci cu găuri de scurgere și pământ pentru flori sau pământ de grădină amestecat cu turbă, în proporții egale. Umple ghiveciul cu pământ, presară un strat de grâu și apoi acoperă totul cu un strat subțire de pământ. Nu uita să uzi grâul periodic; are nevoie de apă pentru a se dezvolta armonios. Mai trebuie reținut și că grâul are nevoie de multă lumină naturală. Așadar, așează vasul la fereastră. Însă ai grijă însă să îl ferești de curenții de aer și de căldura directă a caloriferului, deoarece îi afectează creșterea, ducând chiar la uscarea grâului.
Există variante și pentru cei mai comozi dintre noi: găsim în comerț fel de fel de figurine, care mai de care mai haioase, deja pregătite, pe care doar trebuie să le așezi într-un loc luminos și să le uzi.
Până data viitoare, îngrijiți-vă plantele!