Pfizer a anunțat vineri, 5 noiembrie 2021, că tratamentul experimental anti-COVID sub formă de pastilă, produs de companie, scade rata internărilor în spital și rata de deces cu aproximativ 90%, relatează Associated Press. Pfizer a mai anunțat că va face solicitare la FDA pentru autorizarea de urgență a tratamentului.
Molnupiravir, tratamentul anti-COVID dezvoltat de competitorul Pfizer – Merck – a fost aprobat joi în Marea Britanie, prima țară din lume care a făcut asta. Specialiștii au spus că tratamentul cu Molnupiravir ar fi unul revoluționar.
Pfizer a publicat rezultatele preliminare ale studiului derulat pe un număr de 775 de adulți. Pacienții care au primit tratamentul experimental împreună cu un alt antiviral au avut o scădere a ratei de spitalizare și de deces cu 89%, după o lună, spre deosebire de pacienții care au primit un placebo.
Mai puțin de 1% dintre pacienți care au luat tratamentul Pfizer sub formă de pastilă au avut nevoie de spitalizare și nicio persoană nu a murit. În grupul de control, 7% dintre pacienți au fost spitalizați și au fost 7 decese.
Pacienții care au participat la studiu au fost persoane nevaccinate, cu o formă moderată de COVID-19, dar considerate de medici persoane cu risc ridicat de spitalizare din cauza problemelor de sănătate precum obezitatea, diabetul sau boli de inimă.
Tratamentul a început în primele 3-5 zile de la primele simptome și a durat cinci zile.
Sursa foto: Unsplash / Hal Gatewood
Citește și: Marea Britanie este prima țară din lume care aprobă Molnupiravir, pastila anti-COVID de la Merck | AUDIO