Confidenţialitate

Petre Roman: ”Era un gest umanitar, ce să faci cu 8-9 mii de mineri nemâncați, obosiți” – AUDIO

Fostul premier Petre Roman a spus, la Europa FM, că era nevoie ca minerii veniți la București  în iunie 1990 să fie hrăniți și îmbrăcați înainte să fie trimiși înapoi în Valea Jiului.

”Era un gest umanitar, ce să faci cu 8-9 mii de mineri nemâncaț și obosiți”, a spus fostul șef al Guvernului.

După violențele din Piața Universității, șeful Guvernul a decis, la inițiativa ministrului Stănculescu, să-i ajute cu haine și mâncare pe minerii veniți la București.

Eu când am văzut care este situația, erau aici, din păcate au ajuns în Piața Universității și nu aveau ce căuta acolo. Înțelegerea a fost cu totul alta. Dar, era o problema absolut elementară,  pur și simplu de ordin umanitar. Trebuiau hrăniți, pentru că erau veniți în condițiile impropii în care au venit, în noapte”.

”…pentru ca să putem să avem o șansă de a-i trimite înapoi, trebuia cât de cât să fie (…) mă rog, ministrul Stănculescu de atunci i-a preluat, au fost duși, li s-a dat hrană. Iar unii dintre ei care erau cu haine rupte, el a spus: Domule, din rezerva Armatei le dau pentru ca să fie cât de cât în situația să îi putem trimite înapoi”, a spus fostul premier Petre Roman.

Rep.: Ei au fost hrăniți, încălțați, îmbrăcați după evenimentele din piața Univrsității sau înainte?

Nu, dragă (ironic). Sigur că după. Cum înainte? După ce Iliescu le-a spus să meargă în Piața Universității să planteze flori, ceea ce sigur că a fost o exprimare cu totul nefericită. Și abia după aceea, ce să faci cu vreo 8-9 mii de mineri nemâncați, obosiți? Rămân la părerea că minerii de la sine, cât erau ei de oameni cruzi, nu puteau să săvârșească acele bestialități. Au fost instigați”.

Rep.: De cine să fi fost instigați ?

De fostele cadre ale Securității și din Miliție. Cine i-a dus pe ei, de expemplu, la sediile partidelor. Cum au ajuns la ziare? E limpede că au fost instigați”, a răspuns Petre Roman.

Rep.: Vă mai aduceți aminte valoarea produselor primite atunci sau date din rezerva Armatei?

Nu știu. Dar ce putea… era elementar. Hrana lor, nu cred că valoarea era foarte mare. Oricum era răspunderea Guvernului. Sigur că ne-am asumat aces gest umanitar elementar”.

Rep.: Potrivit documentului valoarea toatală a produselor se ridica undeva la 866.000  de lei.       

Da. Nu era foarte mult. Poate în banii de astăzi să fie, știu eu, 100-120 mii lei, din banii de azi. Nu era o sumă imensă”.

Rep.: Sunteți trimis în judecată în dosarul Mineriadei…

…bine. Aspectul ăsta nu-l discutăm acuma pentru că în privința asta m-am exprimat foarte ferm și foarte clar. Este o acuzație fabricată pentru că este totalmente un abuz împotriva justiției, categoric. Nu un abuz în justiție, împotriva justiției” – a concluzionat Petre Roman.

INTERVIUL INTEGRAL CU PETRE ROMAN

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Documentul, declasificat de MApN la solicitarea Parchetului General

Minerii veniți în iunie 1990 la București să ”curețe” Piața Universității au fost hrăniți, încălțați și îmbrăcați de armata română.

Informația apare într-un document declasificat de Ministerul Apărării la cererea Parchetului General și publicat de pressone.ro.

Între altele, minerii au primit pâine, cârnați, șosete, chiloți și periuțe de dinți din partea statului.  În dosarul Mineriadei, au fost trimiși în judecată, între alții, fostul șef de stat Ion Iliescu și fostul premier Petre Roman.

Minerii care au devastat centrul Capitalei  în iunie 1990 au fost hrăniţi şi îmbrăcaţi din rezervele Armatei cât au stat în Bucureşti.

Documentul declasificat arată că decizia a fost luată din dispoziţiile ” Guvernului României„.   Semnatarul documentului este comandantul Serviciilor Armatei din acea vreme, general-maior Ioniță Botoș.

Minerii veniți la București, îmbrăcați și hrăniți de Armata română

Minerii veniți în iunie 1990 la București să ”curețe” Piața Universității au fost hrăniți, încălțați și îmbrăcați de armata română.

Documentul declasificat arată că decizia a fost luată din dispoziţiile ” Guvernului României„.   Semnatarul documentului este comandantul Serviciilor Armatei din acea vreme, general-maior Ioniță Botoș.

Veniți, cităm, „să restabilească ordinea şi liniştea publică” la Bucureşti, minerii au primit din partea statului materiale de echipament şi de igienă personală, printre 1400 de perechi de ciorapi, 950 de perechi de chiloţi sau 750 de periuţe de dinţi.

De asemenea, au primit din rezerva Armatei mii de pâini și conserve de carne, pâine, slănină, cârnaţi, legume și apă minerală.

Valoarea totală a produselor a fost de  866.000 de lei, potrivit pressone.ro