Premieră în Parlament: Camera Deputaţilor a decis ca Petre Roman să îşi reia mandatul.
El redevine deputat, după un an și jumătate de când şi-a pierdut mandatul, în urma unui raport al Agenţiei Naţionale de Integritate. ANI îl acuzA de incompatibilitate, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată.
Deocamdată nu există însă o decizie definitivă a instanţei.
Aproape în unanimitate, Petre Roman a primit aprobarea din partea Camerei Deputaților: au fost 216 voturi ”pentru” şi o abţinere – prilej pentru o nouă ”răfuială” a aleșilor cu ANI.
Deputatul PSD Ciprian Nica, vicepreşedinte al Comisiei juridice, susține că decizia prin care acesta și-a pierdut funcția de deputat a fost abuzivă:
“Trebuie să ne batem pentru drepturile – nu ale noastre – ci ale tuturor, pentru ca acest stufăriș de legi să-l supunem dezbaterii și să facem o lege clară, așa cum este în occident, nu să ajungem, pentru faptul că ai o societate, un SRL, particular, în care nu ai desfășurat activitate, să fii declarat incompatibil”.
Din actuala legislatură mai sunt doar trei luni, dar Petre Roman cere repunerea totală în drepturi, adică și indemnizațiile pe care nu le-a încasat timp de 19 luni…aproximativ 100.000 de lei.
“Pentru această recuperare nu mă întorc împotriva Parlamentului, fiindcă asta ar însemna ca să plătească Parlamentul fără să aibă vină, să plătească adică cetățenii României fără nicio vină. Dacă în numele statului, cineva greșește, plătește. Nu statul! “.
De unde ar vrea Petre Roman să primească retroactiv indemnizațiile?
“Primul abuz și cel mai important l-a comis președintele Agenției Naționale de Integritate”.
Curtea de Apel Bucureşti a anulat raportul ANI, dar hotărârea a fost atacată la Înalta Curte, iar termenul de judecată e stabilit la 12 octombrie. Acea decizie a instanței supreme va fi definitivă, afirmă Agentia Națională de Integritate, precizând că decizia de acum a Camerei Deputaților e “nelegală”. Mai mult, reprezentanţii ANI mai spun că decizia deputaţilor este şi “abuzivă”, întrucât starea de incompatibilitate a rămas definitivă o dată ce Tribunalul Bucureşti a respins cererea de reexaminare formulată de Petre Roman. Ca urmare a unui incident procedural, Petre Roman nu s-a adresat în timpul legal instanţei competente, astfel că după decizia Tribunalului, el şi-a pierdut mandatul de deputat. Era începutul lunii februarie 2015.