Ministrul Agriculturii, Petre Daea, îşi cere scuze public pentru declaraţiile făcute marţi seara la Antena 3, când a asociat incinerarea porcilor de la Tulcea cu Holocaustul.
“Îmi declar respectul pentru toţi membrii comunităţii evreieşti şi fac precizarea că am vrut să prezint situaţia deosebit de grea cu care se confruntă în această perioadă crescătorii de porci din cauza pestei porcine africane. În sufletul meu este foarte multă durere, am vrut doar să descriu momentele îngrozitoare cu care se confruntă atât fermierii noştri, cât şi cei care gestionează această criză. Doamne fereşte, nu am jignit pe nimeni în viaţa mea, îmi iubesc semenii, am exprimat doar durerea sufletească şi sper să fiu înţeles!”, a afirmat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, într-un comunicat de presă.
Reacția ministrului vine după ce aseară, într-o emisiune televizată, a declarat „ Porcii se incinerează, este o muncă extraordinară. Acolo este ca la Auschwitz. Efective de porci care se asomează, trec în partea cealaltă şi se pun pe foc, o fac medicii veterinari care sunt la limita rezistenţei, să stai cu 2000-3000 de porci care trebuie sacrificaţi zilnic”.
Opoziția a cerut demisia ministrului agriculturii.
Ce a fost, de fapt, Auschwitz-ul, la care a făcut referire ministrul agriculturii, Petre Daia?
Auschwitz-Birkenau – supranumit Lagărul Morții – a fost cel mai mare centru de ucidere în masă, construit de naziști, în suburbiile unui oraș din sudul Poloniei, la 60 km de Cracovia.
În 5 ani, în lagărele de gazare de la Auschwitz au murit peste 1 milion de oameni – evrei, țigani, ruși, polonezi.
Pe lângă înfometare, muncă silnică și bătăi, deținuții erau gazați în camere speciale.
Auschwitz a devenit locul emblematic de implementare a așa-numitei „soluții finale” a regimului nazist – de extreminare a evreilor și țiganilor din Europa.
În momentul apogeului său, în vara lui 1944, Auschwitz se întindea pe 40 de kilometri pătraţi, unde erau deţinuţi aproximativ 135.000 de oameni, ceea ce însemna doar 25% din numărul total al oamenilor închişi în întreg sistemul lagărului de concentrare.
În ianuarie 1945, Lagărul de concentrare de la Auschwitz a fost eliberat de către trupele sovietice.