Peste o treime dintre românii care, din diverse motive, își anulează vacanțele în străinătate nu-și mai pot recupera banii pentru că nu își încheie o asigurare storno.
De asemenea, 2 din 10 români riscă să plătească tratament medical extrem de costisitor în afara țării pentru că nu își fac asigurare de sănătate înainte de a pleca.
Datele apar într-un studiu realizat de cea mai mare agenție de turism online din România.
Turiștii care călătoresc în afara țării au la dispoziție cinci grupe principale de asigurări: clasic, premium, winter sports, storno sau travel.
În România, cele mai solicitate sunt asigurările clasice de sănătate și cele storno.
Potrivit realizatorilor studiului, doar 65% dintre românii care merg în vacanțe în străinătate își fac asigurare storno, în vreme ce pentru asigurările de sănătate optează 80% dintre ei.
Prețul unei asigurări storno pornește de la 42 lei, iar pachetul îi protejează pe turiști atât în cazul anulării, cât și în cazul întreruperii călătoriei.
”Pachetul storno, deși îi protejează pe turiști de o multitudine de evenimente, atât în cazul anulării, cât și în cazul întreruperii călătoriei, nu este intens solicitat în țara noastră. Peste o treime dintre cei care își programează concediile peste hotare riscă să piardă banii de concediu, pentru că nu au asigurări storno, deși tarifele polițelor sunt infime în raport cu sumele asigurate. Aceste polițe le asigură returnarea banilor, în limita a 42.000 lei, dacă nu mai pot merge în concedii din cauza unor probleme personale. Procentul exact se calculează în funcție de situație, iar rezoluția survine ulterior, din partea asiguratorului”, declară Remus Vișan, directorul general al agenției.
Pe de altă parte, pentru o asigurare de sănătate, tarifele pornesc de la 32 lei. Pachetele sunt valabile dacă turiștii se îmbolnăvesc brusc, au reacţii adverse la vaccinuri prescrise sau sunt răniți într-un accident.
”Noi le recomandăm tuturor turiştilor, indiferent de destinaţia aleasă, să îşi facă o asigurare de sănătate. Chiar şi cea basic este suficientă pentru a avea siguranţa că sunt protejaţi în caz de neprevăzut, cu atât mai mult cu cât este un produs extrem de accesibil ca preţ. Ar trebui să fie, pentru absolut toţi cei care călătoresc, un gest firesc, independent de gradul de pericol pe care îl prezintă sau nu destinaţia spre care se îndreaptă”, completează Remus Vișan.