Armata Statelor Unite a anunțat o creștere cu 50% a numărului de militari americani diagnosticați cu traumatisme cranio-cerebrale în urma atacului iranian cu rachetă de luna trecută din Irak, peste o sută de militari primind acest diagnostic, informează Reuters.
Niciun militar american nu a fost ucis în urma atacului cu rachete lansat de Iran asupra bazei militare de la Ain al-Asad, din Irak, ca răspuns față de asasinarea generalului Qassem Soleimani la Bagdad, pe 3 ianuarie.
Potrivit informațiilor prezentate anterior de către autoritățile de la Washington, 64 de militari fuseseră diagnosticați cu traumatisme cerebrale.
Pentagonul informează că până în prezent 109 militari au fost diagnosticați cu traumatisme cerebrale. Dintre aceștia 76 s-au întors deja la datorie.
Anterior, armata americană informase că se aștepta la o creștere a numărului de militari diagnosticați cu această afecțiune, în condițiile în care simptomele se pot manifesta cu întârziere.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a minimalizat problemele cu care se confruntă militarii, declarând că a auzit că aceștia „au avut dureri de cap și alte probleme” în urma atacului, declarație pentru care a fost criticat de mai mulți membri ai Congresului și de reprezentanți ai organizațiilor veteranilor.
Mai multe organizații din domeniul medical au avertizat în repetate rânduri că aceste tipuri de traumatisme pot fi foarte periculoase și pot duce la afecțiuni serioase, inclusiv comoții cerebrale.
Din 2000 și până în prezent, aproximativ 400.000 de militari au fost diagnosticați cu traumatisme cranio-cerebrale, potrivit informațiilor publicate de Pentagon.