În ultimii 25 ani au fost restaurate cu fonduri publice, peste o mie de monumente istorice din cele 30.000 existente în România, arată raportul studiului „Cultural Heritage Counts for Europe – Patrimoniul cultural contează pentru Europa”.
Potrivit analizei, patrimoniul cultural este un important furnizor de locuri de muncă în toată Europa.
Astfel, a fost estimat că se pot face, pentru fiecare loc de muncă direct, alte 26,7 locuri de muncă indirecte, în timp ce în cazul industriei producătoare de maşini raportul este de numai 1 la 6,3.
Numărul persoanelor angajate direct în domeniul patrimoniului cultural în Europa este estimat la 300.000, dar potenţialul stă în a crea locuri de muncă și în alte sectoare.
Numărul locurilor de muncă create indirect sunt de 7,8 milioane pe an.
Referitor la România, printr-un studiu realizat pe plan local în legătură cu valoarea Palatului Mogoşoaia, 74% dintre subiecţii chestionaţi sunt dispuşi să plătească mai mult pentru biletul de intrare, aproximativ 20 lei, dacă pot contribui la prezervarea monumentului.
Totuși, aceștia nu erau dispuşi să ofere o sumă mai mare, nu din lipsa de sensibilitate faţă de valoarea monumentului, ci pentru că nu aveau încredere în autorităţile responsabile în conservarea monumentelor istorice.
Sergiu Nistor, profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” afirmă că reabilitarea clăririlor istorice poate contribui la individualizarea națională şi la reducerea sărăciei.