Confidenţialitate

Frecvența Gustului, cu Mihaela Bilic: Ce pești conțin cele mai mari cantități de mercur. „Nu e în peștele mic, nu este în peștele care e crescut intensiv” 

În această ediție a emisiunii Frecvența Gustului, Mihaela Bilic stă de vorbă cu Cristian Dărmănescu, fondator Alfredo Seafood, despre tipurile de pește care conțin cantități ridicate de mercur, cât și despre ce este mai bine să cumpărăm din magazine – pește proaspăt sau congelat.

Cristian Dărmănescu: „Nu e în peștele mic, nu este în peștele care e crescut intensiv”

Mihaela Bilic: De unde vine frica asta? Care pești pot fi cu risc de contaminare de mercur? Și ce-i cuvântul ăsta așa sperietor, mercurul? Ce se întâmplă cu el?

Cristian Dărmănescu: De obicei, pești care stau mult în apă, vorbesc de pești mari, cum ar fi tonul, cum ar fi peștele spadă. Mai sunt pești exotici care tot așa ajung la dimensiuni mari și acei pești, într-adevăr, au un conținut mai mare de mercur.

Mihaela Bilic: Și pentru că stau foarte mult în apă. Și au timp să acumuleze, iată…

Cristian Dărmănescu: Exact, acumulează, că mercurul este un metal greu și știți, foarte bine se acumulează, dar în timp. Adică nu e depozit pe alta. Nu e în peștele mic, nu este în peștele care e crescut intensiv. Iar noi folosim cantități, și piața românească are cantități foarte mici de astfel de pești. Deci tot ce cumpărăm din magazin nu are niciun fel de risc. Peștele, noi facem și măsurători, deci constant facem măsurători pe toate speciile. Dar peștii pelagici, așa să numesc ei, cei care stau aproape de țărm, care și încep cu, am menționat macrou, merluciu, vorbim aici de sardină, de hering, de baby hering, de șprot, de hamsie, toți peștii ăștia sunt pești de sub un an. Adică au mai puțin de 12 luni. Conținutul lor de metale grele e aproape zero.

Cristian Dărmănescu: „Multe din produsele congelate sunt decongelate în fabrici și livrate ca și fresh”

Mihaela Bilic: Încă o întrebare, proaspăt sau congelat? 

Cristian Dărmănescu: Nu cred că este cazul. Este un mit, într-adevăr, și cred că în anumite cazuri se și dovedește a fi adevărat, adică peștele proaspăt e mai savros, e mai gustos. Asta am observat-o la macro, noi aducem și cantități mai mici de macro proaspăt. Săptămânal, atunci când este în sezon, asta înseamnă cam poate 20 de săptămâni din an.

Cristian Dărmănescu: Nu ai cum să nu congelezi peștele sălbatic. El se prinde în anumite momente ale anului, deci el se pescuiește la sezon și după cotă, și atunci este obligatoriu să îl congelezi la bord sau la țărm, și să-l livrezi către piață, către consumatori, la momentul consumului. Am observat că piața își dorește produs refrigerat, și atunci multe din produsele congelate sunt decongelate în fabrici și livrate ca și fresh. Deci ele sunt refresh-uite, ele sunt decongelate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.