Confidenţialitate

Pește din Grecia, vândut la Obor ca fiind românesc. Croissantele importate iau locul prăjiturilor românești | AUDIO

Pește adus din Grecia, vândut la Obor ca fiind românesc, iar croissantele importate din Europa iau locul prăjiturilor autohtone. Marea majoritate a produselor alimentare sunt din import – iar situația devine tot mai gravă, sunt concluziile Summitului pentru Agricultură.

În cazul cărnii de porc, importurile au crescut de la 240 de milioane de euro la 800 de milioane de euro în 10 ani și exportăm foarte puțin. Situație dramatică și în cazul peștelui.

 Sorin Pâslaru, redactor-șef al Ziarului Financiar: „Cu tot potențialul hidrografic al României, suntem la coada cozilor”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Carnea de porc, știm foarte bine ce se întâmplă aici: Un dezastru, de la 243 la 830 de milioane că nu putem să rezolvăm această chestiune a gripei porcine. Pește – este dezastru și aici. Dezastru. Cu tot potențialul hidrografic al României, suntem la coada cozilor. Importăm din Grecia, din Spania, de peste tot. Te duci în Piața Obor, în Hala Obor, nu ai ce să iei, mint de cele mai multe ori că ar fi pește din Deltă, din Dunăre, dar este din Grecia, din Spania și așa mai departe”, a spus Sorin Pâslaru, redactor-șef al Ziarului Financiar.

Importuri masive se fac și în cazul laptelui și brânzeturilor, arată datele prezentate în cadrul simmitului dedicat Agriculturii

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Nu știm să facem să avem vaci cu lapte și importăm lactate și brânzeturi de un miliard, exportăm numai de 200 de milioane. Cea mai dramatică chestiune mi se pare grâul, unde suntem în top 3. Vedeam descărcându-se făină din Ungaria la un restaurant în 2 Mai.

Deci Dobrogea, Bărăganul nu are capacitate să acopere cererea de făină de pe litoralul Mării Negre. Te duci, nu găsești un croissant românesc. Te duci în Bărăgan, în mijlocul Bărăganului, tirurile pline de grâu pleacă, lasă praf în urma lor, și intri într-un magazin de lângă Lehliu sau ce vreți dumneavoastră și este totul ambalat și importat”, a mai spus Sorin Pâslaru.

Românii nu își promovează produsele autohtone de patiserie, e o altă lipsă semnalată de experți

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Nu știu de ce nu știm să coacem o pâine și să facem un cozonac și un produs de patiserie local și să îl mâncăm acolo unde avem cernoziomul și grâul cel mai bun din lumea asta. Pe oamenii aceștia care exploatează sute de hectare, mii de hectare nu sunt în stare să facă și o mică patiserie, o mândrie să fie, în fiecare comună din țara asta. Așa cum te duci în Italia în orice sătuc, găsești numai produse locale, te duci în România – totul din import, împachetat, și tu duci camioane la export de grâu”, a mai spus Sorin Pâslaru.

Sursa colaj foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Dezvoltării: 200 de orașe mici și peste 1000 de comune se confruntă cu presiunea financiară. Reorganizarea administrativ-teritorială ar ajuta | AUDIO