Confidenţialitate

Peste 70 de oameni au fost salvați de la înec în acest sezon estival pe litoralul românesc. Peste 20 nu au putut fi salvați. Reacția ministrului Mediului | AUDIO

Peste 70 de oameni au fost salvați de la înec, pe litoralul românesc, în acest sezon estival, arată datele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea. Din păcate, pentru 21 de persoane nu s-a mai putut face nimic, iar numărul celor înecați este mai mare decât anul trecut. Ministrul Mediului a fost întrebat de jurnaliști ce se întâmplă cu gropile din Marea Neagră apărute în urma procesului de lărgire a plajelor și care ar fi pus în pericol viața unor turiști.

Cele mai multe intervenții ale salvatorilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea au avut loc în stațiunea Eforie Sud: peste 250 de intervenții. Urmează stațiunile Eforie Nord, Costinești și Vama Veche.

Alături de salvamari au fost executate aproape 100 de misiuni de căutare a unor persoane dispărute în Marea Neagră și 72 de oameni au fost salvați, în vreme ce 21 dintre ei nu au mai putut fi resuscitați.

Salvamarii au atras atenția că odată cu procesul de înnisipare pentru lărgirea plajelor, în Marea Neagră s-au creat anumite gropi, iar siguranța unor turiști ar fi fost pusă astfel în pericol.

Pe de altă parte, multe persoane nu au respectat interdicția de a înota în mare atunci când era arborat steagul roșu.

Ministrul Mediului: „Nu s-a inventat de azi, de ieri sonarul – și la mal, dar și în larg putem vedea în fiecare metru de apă”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aflat în vizită pe litoral, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a spus că dacă sunt descoperite astfel de gropi în mare, acestea trebuie remediate pe cheltuiala constructorului care s-a ocupat de lărgirea plajelor.

„Nu s-a inventat de azi, de ieri sonarul – și la mal, dar și în larg putem vedea în fiecare metru de apă, putem vedea exact care este adâncimea în locul respectiv și putem să vedem dacă există astfel de gropi sau nu. În măsura în care există astfel de situații, bineînțeles că ele trebuie remediate pe cheltuiala constructorului, pentru că ele sunt neconforme cu proiectul tehnic”, a explicat ministrul Mediului.

Potrivit ISU Dobrogea, anul trecut, au fost mai puține persoane înecate pe litoralul românesc: 18, iar 43 au fost salvate.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: 40 de cazuri de West Nile și 4 decese cauzate de infecție în România, de la începutul lunii iunie până în prezent | AUDIO