Confidenţialitate

Peste 65.000 de români au semnat o petiție prin care solicită Parlamentului să adopte votul prin corespondență

Peste 65.000 de români au semnat o petiție prin care solicită Parlamentului să adopte de urgență o lege cadru prin care să reglementeze votul prin corespondență și/sau electronic.

Petiția a fost inițiată de comunitatea Declic, care va notifica, în cursul zilei de joi, oficial partidele parlamentare în legătură cu solicitarea cetățenilor.

În cadrul petiției,  se cere vot prin corespondență și/sau electronic, pentru toate tipurile de scrutin, atât pentru românii din străinătate, cât și pentru cei care locuiesc în țară.

„În prezent, nu avem cadru legal pentru votul prin corespondență nici pentru prezidențialele din 2019, nici pentru parlamentarele din 2020. Mai este foarte puțin timp și, dacă Parlamentul nu ia rapid măsuri, vor fi aceleași cozi umilitoare și la aceste alegeri”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic.

Ca să fie aplicată la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, o lege a votului prin corespondență și/sau electronic trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial nu mai târziu de 1 octombrie 2019.

„Mii de români din străinătate au fost împiedicați să își exercite un drept fundamental, acela de a vota. Pentru ca aceste umilințe să nu se mai repete este absolut necesară o lege unitară, care să permită votul prin corespondență și/sau electronic pentru toate tipurile de scrutine”, a adăugat Ana Racheleanu.

Petiția poate fi accesată aici: https://facem.declic.ro/campaigns/vot-pentru-diaspora

În urmă cu o zi, Klaus Iohannis a solicitat demisia sau demiterea a doi miniștri, de Interne și Externe, pentru modul în care au decurs alegerile de duminică, 26 mai.

”După atâtea probleme este evident că trebuie să existe şi urmări politice. Cei care nu au organizat corespunzător sau chiar au organizat intenţionat prost aceste alegeri trebuie să plătească cu funcţia.

Vorbesc de urmarea politică. Că ulterior se găsesc şi alte probleme este o chestiune pe care o vom discuta după ce există prima analiză.

Fiindcă nu au ştiut să îşi dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de Externe şi a doamnei ministru de Interne, imediat însemnând imediat”, a spus Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Mai întâi Teodor Meleşcanu a declarat că va demisiona dacă acest lucru îi este cerut de partid și de premierul Viorica Dăncilă. Miercuri seara, Carmen Dan a făcut o declarație similară.

Comisia Cotroceni

Pentru a se asigura că la prezidențialele din toamnă cetățenii nu se vor confrunta cu aceleași probleme la vot, Klaus Iohannis a anunțat înființează o comisie mixtă în cadrul Administrației Prezidențiale. Rolul acesteia ar fi să propună soluții.

”Aceste probleme trebuie rezolvate urgent fiindcă vine următorul tur de scrutin, în toamna acestui an avem prezidenţiale. Şi fiindcă nu am încredere în Guvern să găsească soluţii rapide şi corecte, voi înfiinţa la nivelul Administraţiei Prezidenţiale o comisie mixtă, care va începe să lucreze. Îi voi invita pe toţi cei care au atribuţii în domeniu. Rolul acestei comisii este de a identifica problemele majore, de a veni cu soluţii şi de a propune soluţii autorităţilor care pot veni cu reglementări – Parlamentului, Guvernului, AEP, în principal”, a declarat Klaus Iohannis.