Pe cele 3.843 de locuri şi posturi, s-au înscris 6.091 de candidaţi, peste 30% dintre aceştia urmând să susţină examenul în Bucureşti.
Examenul de rezidențiat se defășoară, duminică, în centrele universitare din Capitală, Cluj, Craiova, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara.
Vor fi subiecte unice la nivel național, sub forma a 200 de întrebări tip grilă, pentru fiecare domeniu. Testele vor fi corectate în sală, la finalul celor 4 ore de examen. Pentru a promova, un candidat trebuie să obțină cel puțin 60% din punctajul maxim.
La nivel național, sunt scoase la concurs peste 3300 de locuri – care le dau posibilitatea rezidenților să încheie cu spitalele un contract pe durata rezidențiatului – și peste 450 de posturi. Cei care vor ocupa un post vor încheia contracte pe durată nedeterminată cu unitățile medicale.
Cele mai multe locuri sunt la medicină, peste 3014, la medicină dentară sunt 240, iar la farmacie 126.
Anul acesta, au fost înființate specializări noi pentru medicii care se vor ocupa de copii, cum ar cardiologia pediatrică sau oncologia și hematologia pediatrică. În plus, durata rezidențiatului s-a mărit la cardiologie și chirurgie toracică, de la 5 la 6 ani, iar la endocrinologie de la 4 la 5 ani.