‘
Cele 4000 de cereri de emitere a ordinului de protecție în cazuri de violență în familie au fost înregistrate la instanțe din mai 2012 până în martie, anul acesta. Datele sunt prezentate într-un Raport al Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii.
‘
Inspecţia Judiciară a constatat că dispoziţiile legale în materie sunt respectate de către judecători. Însă, există unele probleme în ceea ce privește eficiența rezolvării cererilor de emitere a ordinelor de protecţie și a comunicării acestora către Poliţia Română, pentru a fi puse în executare.
‘
Potrivit Legii pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, prin ordinul de protecţie se pot lua măsuri provizorii, pentru maximum şase luni, în cazul actelor de violenţă în familie.
‘
Agresorul poate fi evacuat din locuinţă și i se interzice să se mai apropie de victimă, în timp ce aceasta poate fi reintegrată în locuinţă.
‘
Cererea se soluţionează de către judecătoria de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reşedinţa victima, în regim de urgenţă.
‘
‘