Confidenţialitate

Peste 400.000 de studenți au la dispoziție doar 100.000 de locuri de cazare în cămine

Aproximativ 100.000 de locuri de cazare în cămine, pentru 464.000 de studenți.

Atât oferă statul român pentru tinerii care urmează studii superioare, iar în continuare, condițiile în multe cămine sunt mizere.

Președintele Asociației Naționale a Organizațiilor Studențești, Marius Deaconu a declarat că situația este una critică și că majoritatea căminelor au fost construite în anii 70, fără să mai sufere alte modificări.

„Există probleme mari în ceea ce privește igiena datorită faptului că instalațiile sanitare și, de exemplu, conductele și alte facilități auxiliare din cadrul căminelor studențești sunt vechi, majoritatea puțin renovate,  întrucât majoritatea căminelor studențești din România au fost construite undeva în perioada anilor ‘70 și atunci exista un număr însemnat de cămine studențești care nu au suferit nicio modificare substanțială din acea perioadă. Din păcate există în continuare camere studențești în care stau până și 6 studenți.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De aceea, studenții solicită Guvernului să aloce mai mulți bani pentru investiții în cămine și cantine.

Marius Deaconu mai declară că Guvernul României a promis deja construcția a 30 de cămine studențești.

„Lansăm campania intitulată „Casă, nu doar cămin” întrucât am dori să putem spunem acestor cămine studențești cu adevărat acasă. Dorim dublarea subvenției pentru cămine și cantine acordată universităților de stat din România. Guvernul României a promis construcția a 30 de cămine studențești noi. Până în momentul de față cunoaștem că, în medie, un cămin nou studențesc, se construiește în nu mai puțin de 7 ani și 201 zile, ceea ce presupune că, chiar dacă în momentul de față  s-ar da drumul construcției acestor cămine, în lipsa unor alocări bugetare semnificative, acest proces ar dura aproape 8 ani.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Studenții vor încerca să transmită aceste solicitări ministrului Educației și premierului.

Dacă nu vor fi soluționate, tinerii iau în calcul chiar organizarea unor proteste.

Situația nu este deloc nouă. În urmă cu un an, studenții din Târgu Jiu s-au confruntat și ei cu această problemă.