Confidenţialitate

Peste 35.000 de copii au abandonat școala în ultimii 10 ani. Marcel Bartic: „Învățământul românesc a devenit un produs de lux pe care tot mai mulți copii nu și-l permit” | VIDEO

Bursele elevilor din mediul rural, care fac naveta într-o altă localitate decât cea de domiciliu, au fost eliminate. „Învățământul românesc a devenit un produs de lux pe care tot mai mulți copii nu și-l permit, în mod special cei din mediul rural, cei cu condiții medicale deosebite, cei cu cerințe educaționale speciale”, a spus moderatorul emisiunii „Academia Europa FM”, Marcel Bartic.

Organizația Salvați Copiii a precizat recent că măsurile inițiate de Ministerul Educației vor agrava procentele de abandon școlar. Peste 35.000 de copii au abandondat școala în ultimii 10 ani, peste 20.000 dintre aceștia încadrându-se în ciclul primar și gimnazial.

Mai mult, România înregistrează un procent de 15,6% al tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani care au finalizat doar 8 clase sau chiar mai puțin, deși ținta fixată de România în 2010 a fost de reduecere a fenomenului la 11,3% până la finalul anului 2020.

Propuneri privind remedierea situației din perspectiva finanțării școlilor – banii care ar trebui să ajungă în școli

Organizația Salvați Copiii a propus idei precum:

  • Schimbarea costului standard pentru copiii cu cerințe educaționale speciale;
  • Creșterea salariilor profesorilor – o măsură care ar trebui să fie însoțită de reprofesionalizarea profesorilor, a spus Marcel Bartic.

„Citeam în proiectul de lege propus de domnul Cîmpeanu o măsură privind instituția mentoratului. Aceasta este o măsură care ar trebui să-i ajute pe profesorii tineri să se adapteze mai ușor exigențelor din sala de clasă. Numai că, profesorii mentori trebuie plătiți și deocamdată nu sunt prevăzute, nu sunt alocate sume pentru profesorii mentori. Aceștia ar trebui să-și aloce timp: un profesor debutant are nevoie de asistență la lecții, ședințe de consiliere, are nevoie să-i fie verificate proiectele de lecție și așa mai departe. Dar asta pe un termen relativ lung – un an, doi. Profesorul mentor nu va reuși să facă acest lucru în absența unei compensații financiare”, a explicat Marcel Bartic, pornind de la ideea de reprofesionalizare.

  • Renunțarea la stabilirea unui prag minim de cheltuieli pentru învățământ în Legea Educației și promovarea ideii de creștere a cheltuielilor pe măsura dezvoltării capabilităților de cheltuire utilă a fondurilor publice;

„Ar trebui să regândim maniera în care sunt alocați banii școlilor. Finanțarea per capita a dus la situații la care nu știu dacă ne-am gândit”, a explicat Marcel Bartic.

Ascultător Europa FM, despre suma lumară cheltuită pe transportul în comun pentru a merge la școală

Întrebat cum a început anul școlar pentru el, ascultătorul Europa FM a spus că: „Pentru mine a început cu foarte multe dificultăți pentru că a trebuit să-mi fac abonament din Ploiești ca să mă duc către Liceul Carol I – Plopeni”.

Marcel Bartic: Ajută-mă să înțeleg: ești elev la un liceu dintr-o altă localitate?

Ascultător Europa FM: „Da. Și mi se pare destul, destul de prost că eu trebuie să plătesc în fiecare zi câte 6 lei să vin din Ploiești către Plopeni și trebuie să stau și două ore în frig ca să încep orele de curs”.

Marcel Bartic: Cât te costă transportul în fiecare lună?

Ascultător Europa FM: „Aproximativ, îmi ajunge costul lunar 270 de lei”.

Marcel Bartic: 270 de lei ca să fii elev în România. Eram curios care a fost atmosfera cu care ai început anul școlar, dacă ți se pare că s-au schimbat niște lucruri în unitatea de învățământ.

Ascultător Europa FM: „Pentru mine este ceva nou, nu am experimentat toată nebunia asta cu modulele pentru că înainte, în clasa a VIII-a, aveam semestrele și sunt puțin debusolat”.

Urmărește întreaga emisiune „Academia Europa FM”, cu Marcel Bartic, aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mircea Miclea, fostul ministru al Educației: „Creștem inegalitățile dintre copii prin acest sistem de segregare a admiterii la învățământul liceal, iar acest lucru este criminal” | VIDEO