Confidenţialitate

Peste 300 de români care au lucrat pe vase de croazieră din America vor fi repatriați

Ministerul Afacerilor Externe anunță revenirea în țară a 306 cetățeni români de pe vasele de croazieră din America de Nord, prin Croația, care au fost blocați în străinătate din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei, informează, joi, MAE.

În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români aflați în străinătate cu titlu temporar și care au fost afectați de măsurile de protecție sanitară și de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că, în dimineața zilei de 21 mai, au revenit în țară 306 cetățeni români și șase cetățeni străini, membri de familie ai cetățenilor români (un cetățean al Republicii Columbia, doi cetățeni ai Regatului Thailandei, un cetățean al Republicii Italiene, un cetățean al Republicii Serbia și un cetățean al Republicii Macedonia de Nord)”, arată MAE.

Conform sursei citate, cetățenii repatriați lucrau în calitate de personal navigant pe mai multe vase de croazieră, în zona Americii de Nord și a Caraibilor.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Washington și al oficiilor consulare ale României la Miami și la Los Angeles, a efectuat demersuri constante atât pe lângă companiile care dețineau navele, cât și pe lângă autoritățile americane, în vederea facilitării repatrierii. Astfel, cetățenii români au călătorit din SUA către Republica Croația (Dubrovnik), la bordul unei nave”, arată MAE.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Zagreb, a întreprins demersurile necesare pe lângă autoritățile croate pentru a facilita debarcarea și transportul cetățenilor români și a membrilor de familie ai acestora în vederea transferului către România.

Astfel, aceștia au fost preluați din Republica Croația cu două zboruri charter operate de către o companie privată, contractate de către compania angajatoare.

Demersurile de repatriere au fost coordonate de MAE prin intermediul Ambasadelor României la Washington și la Zagreb și al Consulatelor Generale ale României la Miami și la Los Angeles”, menționează oficialii ministerului.