Centrele ambulatorii unde persoanele cu forme ușoare de COVID vor fi evaluate și vor primi tratament gratuit vor fi puse în funcțiune, de săptămâna aceasta, spune ministrul Sănătății.
În plus, capacitatea de testare va crește. Sunt peste 3.000 de medici de familie care au semnat deja contracte cu casele județene de sănătătate, a spus Alexandru Rafila, la o dezbatere organizată de ONG-ul ‘’Salvații Copiii’’.
Ministrul a subliniat că, în prezent, deși există un număr mare de persoane infectate cu coronavirus, presiunea pe spitale este mică:
„Este mai mică presiunea pe spitale iar operaționalizarea în această săptămână a celor 230 de centre ambulatorii (…) și extinderea testării, sperăm măcar la dublarea numărului de teste efectuate în fiecare zi, (…) deci această extindere a capacității de testare, de diagnostic, sperăm să nu mai ducă la supraaglomerarea spitalelor.”
Peste 337 de copii diagnosticați cu COVID sunt, în prezent, internați în spital. Medicii Alexandru Ulici de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală și Mihai Gafencu de la Spitalul Louis Țurcanu din Timișoara au spus că sunt mai puțini copii internați cu coronavirus față de valul precedent:
Invitat la dezbaterea organizată de Salvați Copiii, medicul Mihai Craiu a avut câteva recomandări pentru părinții care îți trimit copiii la grădiniță, în această perioadă:
„Pe lângă a fi liniștiți la modul constructiv trebuie să fim sigur că facem tot ceea ce e omenește posibil, adică în momentul în care ieșim afară să evităm locurile foarte aglomerate. Copiii mici de doi ani nu au imperios nevoie să meargă la mall sau la locurile de joacă de la diverse restaurante de fast food. E bine să facem drumeții, să ne dăm cu bicicleta, să ieșim, să facem mișcare, (…) dar trebuie să evităm aglomerațiile.”
În ceea ce privește rata de ocupare a spitalelor, media este de 17% la nivel național. Cel mai mare grad de ocupare era ieri, în județul Tulcea, 45%, a menționat ministrul Sănătății.
Autor: Florentina Mihăiță