Confidenţialitate

Peste 2500 de cetățeni străini au încercat să intre ilegal în România, de la începutul anului

Poliţia de Frontieră Română anunţă mai multe măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat, pentru împiedicarea migraţiei ilegale, între care folosirea la capacitate maximă a aparaturii de observare pe timp de zi şi de noapte, suplimentarea mijloacelor tehnice de supraveghere şi suplimentarea personalului. În primele şapte luni ale acestui an, poliţiştii de frontieră au depistat aproximativ 2.800 cetăţeni străini, organizaţi în peste 400 de grupuri de migranţi, care au încercat să treacă ilegal frontiera.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, o analiză în ceea ce priveşte migraţia ilegală indică faptul că în prezent România, comparativ cu frontierele altor state UE, nu s-a confruntat cu un aflux masiv de persoane care încearcă să treacă fraudulos graniţa, dar situaţia este atent monitorizată.

Cu toate că în ultimul an s-au înregistrat mai multe cazuri de trecere ilegala a frontierei, în ansamblu, indicatorii de migraţie ilegală la nivel naţional se înscriu pe aceeaşi dinamică şi sunt mai mici decât cifrele înregistrate la nivel european, mai spune sursa citată.

Astfel, în primele 7 luni ale anului poliţiştii de frontieră au depistat aproximativ 2.800 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera, din care 1.500 pe sensul de intrare şi 1.300 la ieşirea din ţară. Persoanele depistate de către poliţiştii de frontieră erau organizate în 416 grupuri de migranţi, în care au fost identificaţi 170 de facilitatori.

Intensificarea supravegherii frontierei prin dispozitive care să acopere zonele de responsabilitate, în special zonele de risc identificate la nivelul sectoarelor poliţiei de frontieră, întărirea dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat, folosirea la capacitate maximă a aparaturii de observare pe timp de zi/noapte, suplimentarea mijloacelor tehnice de supraveghere în vederea creşterii capacităţii operative la frontieră – echipamente mobile de supraveghere, echipamente portabile pe principiul termoviziunii, autospeciale de supraveghere pe principiul termoviziunii şi mijloace de mobilitate terestră şi suplimentarea cu personal din cadrul structurilor operative centrale şi teritoriale, care să acţioneze în mod progresiv în zona de frontieră, se numără printre măsurile anunţate de Poliţia de Fontieră pentru împiedicarea migraţiei ilegale.

De asemenea, efectivele Poliţiei de Frontieră care îşi desfăşoară în mod curent activitatea în zona de frontieră sunt sprijinite de dispozitive comune, formate din poliţişti de frontieră din cadrul inspectoratelor teritoriale şi jandarmi, care acţionează zilnic în misiuni de supraveghere a frontierei terestre la graniţa cu Serbia. De asemenea, echipajele de la sol beneficiază de sprijinul unui elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie, care execută misiuni de supraveghere aeriană în zona de competenţă, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, spun reprezentanţii Poliţiei de Frontieră, precizând că măsuri similare de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse şi la Marea Neagră.

Potrivit sursei citate, pentru gestionarea fenomenului s-a pus accent pe colaborarea cu autorităţile de frontieră din ţările vecine, astfel că la frontiera cu Serbia au început misiunile de patrulare în comun. Poliţia de Frontieră susţine, de asemenea, că este “foarte eficientă” cooperarea cu autorităţile ungare, fiind desfăşurate acţiuni comune de prevenire şi combatere a migraţiei ilegale şi schimburi de date şi informaţii, pentru depistarea persoanelor care încearcă să treacă ilegal frontiera. De asemenea, la graniţa cu Bulgaria, controlul la frontiera dintre cele două ţări se realizează în comun, fapt pentru care migranţii depistaţi sunt predaţi autorităţilor de frontieră bulgare, în baza documentelor bilaterale de colaborare.

În toate cazurile de migraţie ilegală, poliţiştii de frontieră fac cercetări pentru infracţiunea de trecere ilegală a frontierei de stat sau tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, iar călăuzele sunt cercetate pentru trafic de migranţi.