Confidenţialitate

Peste 200 de supravieţuitori ai Holocaustului s-au adunat pe locul fostului lagăr de la Auschwitz

“Dacă aş deschide un dicţionar, mi-ar fi imposibil să găsesc acolo cuvinte care să descrie ce am trăit la Auschwitz, acum 75 de ani ” – a declarat o supravieţuitoare a lagărului, în deschiderea evenimentelor care marchează eliberarea Poloniei de către Armata Roşie.

Peste 200 de supravieţuitori ai Holocaustului şi delegaţii din peste 50 de ţări s-au adunat astăzi pe locul unde a fost lagărul de exterminare de la Auschwitz, în sudul Poloniei.

O doamnă a povestit că era de nerecunoscut în urma chinurilor prin care a trecut în lagărul de exterminare. Singurul lucru după care se putea recunoaşte era numărul pe care ofiţerii germani i-l tatuaseră pe mână.

Oricine aude povestea unui supravieţuitor “are responsabilitatea de a o ţine minte şi de a o repeta”, a declarat pentru DPA, rabinul şef al Poloniei, Michael Schudrich. “Acum, noi suntem memoria supravieţuitorilor”.

La rândul său, preşedintele Poloniei, Andrei Duda, a spus în deschiderea evenimentelor de comemorare că nu avem dreptul să uităm ce s-a întâmplat la Auschwitz.

“Adevărul despre Holocaust nu trebuie să moară. Nu vom înceta eforturile de a face ca oamenii să-şi aducă aminte de această crimă, aşa încât să nu se mai întâmple niciodată astfel de lucruri”.

În Lagărul de exterminare de la Auschwitz, peste un milion de oameni au fost gazați și arși de naziști.
Majoritatea – 960.000 au fost evrei.

Aici și-au găsit sfârșitul romi, polonezi, prizonieri ruși și alte mii de prizonieri europeni.

Lagărul de la Auschwitz a funcționat între 1941 și 1945.

27 ianuarie este Ziua Memorială a Holocaustului.