Peste 20.000 de copii, părinți și educatori au beneficiat de educație nutrițională în primul an și jumătate de la lansarea programului ”Sănătos de mic”. Potrivit unui studiu comandat de inițiatorii proiectului, au apărut și primele schimbări în comportamentul alimentar în familie.
Din 2017, de când programul Sănătos de mic a fost inițiat de Asociația SAMAS și Danone, acesta a fost implementat în 52 de grădinițe din sectoarele 1, 5 și 6. 7.800 de copii și 11.700 de părinți au beneficiat de educație nutrițională, esențială pentru o viață sănătoasă. Ca parte a programului au fost specializate 115 cadre didactice și medicale din grădinițe, iar părinții au participat la 40 de ateliere de gătit sănătos și 3 conferințe de nutriție. O altă urmare a programului de educație nutrițională pentru preșcolari ”Sănătos de mic” este faptul că procentul copiilor care consumă pește s-a dublat, de la 12 la 25%, iar procentul copiilor care consumă lactate a crescut, de la 38 la 45%, potrivit studiului realizat de Asociația SAMAS, în parteneriat cu Institutul Național Pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu”, pe baza chestionarelor completate de părinți din cele trei grădinițe înscrise în programul pilot din 2017.
”Să creștem copii mai sănătoși este scopul central al Asociației SAMAS, iar proiectul Sănătos de mic este perfect circumscris acestor preocupări. Pornit de la premiza că nu e
niciodată prea devreme să începem educația pentru sănătate, Sănătos de mic este dedicat copiilor preșcolari și vizează formarea comportamentului alimentar sănătos prin mijloace
adecvate vârstei.
Orele de educație nutrițională cu copiii sunt importante, dar nu și suficiente; de aceea, prin atelierele de gătit, conferințele de nutriție și prin ”Ghidul de Nutriție” publicat împreună cu partenerii științifici, ne adresăm în egală măsură părinților.
Primele rezultate ale proiectului au apărut deja: analiza chestionarelor din studiul pilot ne-a demonstrat că părinții au primit foarte bine programul și au preluat din recomandările noastre nutriționale”, declară Dr. Marina Oțelea, Director Executiv al Asociației SAMAS.
Proiectul ”Sănătos de mic” are ca scop reducerea riscului de obezitate pentru copiii preșcolari și formarea de obiceiuri alimentare sănătoase, printr-un program național de educație nutrițională în grădinițe.
Programul a fost dezvoltat de Asociația SAMAS și Danone România și este susținut de către Societatea de Nutriţie din România (SNR), Societatea Română de Pediatrie (SRP), Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH), Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNMB), Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC), ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București), precum și de către Inspectoratul Şcolar din Bucureşti (ISMB) și Casa Corpului Didactic (CCD). Sănătos de mic include activități dedicate personalului medical și didactic din grădinițe, părinților și copiilor.