Confidenţialitate

Peste 2.500 de tone de gunoaie, aduse din Germania și trecute ca marfă second hand, descoperite în Portul Constanța

Deșeurile aduse prin Portul Constanța, din Germania, ar fi ajuns la gropile de gunoi din România, dacă autoritățile de Mediu și de Frontieră nu ar fi fost vigilente. Transportul era trecut în documente ca marfă second hand însă, la control, s-a constatat că erau de fapt gunoaie.

Cele peste 2.500 de tone de deșeuri, aduse în 65 de containere cu un vapor din Germania, au fost descărcate în portul Constanța Sud-Agigea.

Urmau să ajungă la o firmă din județul Prahova. Pe documentele de transport figurau ca marfă second hand sau deșeuri plastice pentru procesare.

Comisarii Gărzii de Mediu Constanța, care au efectuat un control împreună cu polițiștii de frontieră ai Gărzii de Coastă, au constatat însă altceva.

Marfa, care era ambalată în saci, conținea tocătură din aparatură electronică, amestecată cu tot felul de materiale neferoase și alte deșeuri, posibil periculoase. Într-un cuvânt, gunoaie.

Specialiștii Gărzii de Mediu au explicat că legislația permite importul de deșeuri doar în vederea valorificării într-o instalație autorizată.

Ori, dacă nu se pot valorifica, cum sunt cele de acum, pot ajunge la gropile de gunoi din țară. Containerele vor fi returnate expeditorului din Germania.

Cazul a fost preluat de Parchetul Curții de Apel Constanța. Va fi investigat de procurorul Teodor Niță, același care, în urmă cu un an, a anchetat dosarul în care doi români și un cetățean englez au fost cercetați penal pentru import ilegal de deșeuri aduse în 17 containere din Anglia.

Exportatorii preferă să trimită deșeurile în România pentru că depozitarea unei tone de gunoi costă, aici, 17 euro, în timp ce în UE ajunge la 500 de euro.

  • Ghiulfer Predescu