O anchetă jurnalistică realizată de cotidianul Libertatea astăzi susține că numai în această săptămână, în România s-au vaccinat împotriva COVID 19 peste 16 mii de persoane deși nu erau înregistrate în platforma de programare națională realizată de STS.
Cătălin Tolontan, unul dintre autorii anchetei, spune că autoritățile sunt obligate să lămurească de urgență cine sunt persoanele vaccinate astfel.
Europa FM a adresat această întrebare atât coordonatorului campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, cât și ministrului Sătătății, așteptăm răspunsurile lor.
”Raportul dintre oamenii vulnerabili care trebuie vaccinați, 75% conform legii, și ceilalți 25% din meseriile speciale este tangibil și valabil numai dacă îl faci prin platformă pentru că dacă se înscriu foarte mulți în afara platformei atunci nu mai poate fi menținut acest raport. Și al treilea lucru care se întâmplă: nu știi, pur și simplu, în momentul vaccinării, cine sunt cei care se înscriu în continuare fără să se fi programat anterior pe platformă”, spune Cătălin Tolontan.
Vaccinarea în afara programării pe platforma națională realizată special în acest scop poate duce la epuizarea stocurilor de vaccin mai devreme decât ar trebui, mai spune Cătălin Tolontan, de la ziarul Libertatea.
”Când diminueazi rolul platformei de programare, se întâmplă simultan următoarele lucruri: 1- riști să pierzi controlul asupra stocurilor și să vaccinezi mai mult decât vei primi. Și asta spune mesajul de alertă pe care DSB l-a trimis către centre și pe care Libertatea l-a publicat: Dacă nu te ții de programare și apar 5.000 de oameni în plus, cum s-a întâmplat marți, miercuri și joi, atunci e posibil să ai în timp o problemă”, a explicat Cătălin Tolontan.
Mai precizăm că directoarea DSP București, Oana Nicolescu, a precizat pentru Europa FM că nu a trimis centrelor de vaccinare nicio alertă prin care să se prevină vaccinarea în afara platformei.
Jurnalistul Cătălin Tolontan spune că toate datele despre programări și vaccinări trebui făcute publice, iar coordonatorul campaniei de vaccinare trebuie să înțeleagă că de asta depinde credibilitatea acțiunii.
”Să dai vina în mod indirect, ceea ce au făcut autoritățile din România, inclusiv cele sanitare, pe faptul că nu merge platforma și după aia să se descopere că ei s-au dus pe 7 decembrie la STS și că oamenii ăia au făcut în 2 săptămâni ce au putut să facă și chiar dacă au făcut nu se respectă platforma și ea este, o dată ocolită și mai grav decât atât, stocurile nu sunt calculate pe baza cererilor oamenilor din platformă, asta înseamnă că ne pierdem ordinea în acestă campanie de vaccinare. Chiar dacă colonelul Gheorghiță este prin ADN-ul său profesional obișnuit, antrenat să păstreze secrete, în această poziție e nevoie să își schimbe atitudinea și să facă din aceste date ceea ce sunt: date publice”, mai spune Cătălin Tolontan.
Comitetul Național de Vaccinare precizează că până acum, în platformă, s-au programat aproximativ 415 .000 de persoane pentru vaccinarea cu cele 2 doze.
Peste jumătate dintre acestea sunt persoane peste 65 de ani și cu boli cronice.
peste 115 de persoane programate sunt persoane care lucrează în domenii considerate de stat esențiale.