Confidenţialitate

Studiu: Peste 150.000 europeni ar putea muri din cauza valurilor de căldură, până în anul 2100

Valurile de căldură și schimbările climatice bruște din Europa vor provoca moartea a peste 150.000 de oameni anual până în 2100, dacă nu se face nimic pentru combaterea schimbării climatice.

Este concluzia unui studiu realizat de oameni de știință, publicat ieri în revista The Lancet Planetary Health. Studiul a analizat efectele a șapte dintre cele mai dăunătoare tipuri de dezastre legate de vreme — valuri de căldură, valuri de frig, incendii de pădure, secete, inundații provocate de ieșirea râurilor din albie sau în zonele de coastă și furtuni însoțite de vânturi puternice — în 28 de țări ale UE, plus Elveția, Norvegia și Islanda.

Rezultatele sunt mai mult decât îngrijorătoare. Doi din trei europeni vor fi afectați de valurile de căldură. Astfel, numărul europenilor care își vor pierde viața din cauza dezastrelor climatice va crește de 50 de ori până la sfârșitul secolului, iar din cauza vremii extreme, peste 150.000 de oameni ar putea muri  anual până în 2100.

Descoperirile studiului sugerează că valurile de căldură vor fi cele mai letale dezastre legate de vreme și ar putea provoca 99% din toate decesele legate de vreme din Europa.

Giovanni Forzieri, din cadrul Centrului pentru cercetare comună al Comisiei Europene din Italia, implicat și el în coordonarea studiului, spune că mai există însă o șansă pentru ca predicțiile sumbre să nu se adeverească: el cere ca  “încălzirea globală să fie redusă de urgență”.

Rezultatele mai prognozează și o creștere substanțială a numărului de morți provocat de inundațiile în zonele de coastă, de la șase morți pe an la începutul secolului, până la 233 pe an la sfârșitul acestuia.

 

STATELE UNITE ANUNȚĂ CĂ SE RETRAG DIN ACORDUL CLIMATIC DE LA PARIS 

Sâmbătă, Statele Unite au confirmat în scris către ONU, intenția lor de a se retrage din Acordul de la Paris pentru combaterea schimbărilor climatice. Totuși, Washingtonul va lua parte la următoarea conferință anuală a ONU privind clima.

Ppreședintele american Donald Trump a anunțat pe 1 iunie retragerea Statelor Unite din acest acord ce vizează limitarea încălzirii climatice, semnat în decembrie 2015 de 195 de țări. El a considerat textul ca fiind nefast pentru economia americană, dar nu a exclus varianta prin care ar putea renegocia poziția SUA în acord sau chiar încheierea unui nou acord care să protejeze SUA.