La 6 luni de la începerea anului școlar, peste 15.000 de elevi care provin din familii cu venituri mici nu și-au primit tichetele educaționale de 500 de lei. Ministrul Fondurilor Europene recunoaște că există o problemă, dar promite că școlile nu le vor mai cere părinților adeverințe de venit, ci vor fi interogate bazele de date ale ANAF.
Ministerul Fondurilor Europene a cerut recent Ministerului Educației să clarifice situația celor peste 15.000 de elevi și preșcolari, aflați pe lista beneficiarilor de tichete educaționale, dar în cazul cărora școlile nu au primit niciun fel de documente privind veniturile părinților.
Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion:
„Ministerul Fondurilor Europene ne-a transmis ieri o solicitare pentru a clarifica situația acestor copii, este vorba de copii care în sistemul nostru informaticintegrat apar cu venituri zero și ceea ce încercăm să facem acum este să confirmăm faptul că, într-adevăr aceste familii au venit zero, încercându-se să se găsească o soluție de finanțare.”
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a spus la Europa FM că în cel mult o lună cei 500 de lei vor ajunge la elevi. Iar pentru a verifica veniturile părinților vor fi interogate bazele de date ale ANAF:
„Încercăm să găsim o soluție practică încât să realizăm această documentare și prin interogarea bazelor de date pe care o are ANAF-ul încât să nu mai pierdem timp prețios pentru familiile acestor copii.
-Este o chestiune de zile, de luni?
Eu sper ca în maxim 30 zile să putem rezolva această problemă pentru că avem bugetul alocat.”
Ministrul Marcel Boloș spune că a fost suplimentat bugetul alocat tichetelor educaționale, deoarece numărul beneficiarilor a crescut de la 290.000 la 420.000:
„Așa este, pentru că noi am pornit inițial la drum cu un număr de aproximativ 290.000 de beneficiari. La momentul la care a început anul școlar a trebuit suplimentat bugetul pentru că estimările au dus în final la un număr de 420.000 de beneficiari. E vorba de acea componentă de buget pe care a fost nevoie să o suplimentăm și care în prezent este rezolvată.”
Vă amintim, tichetele educaționale se acordă la începutul anului școlar copiilor din familiile care în luna iulie a fiecărui an înregistrează un venit mediu net pe membru de familie de cel mult 50% din salariul minim brut pe țară.
Cei 500 de lei pot fi cheltuiți pe rechizite, haine și încălțăminte.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea