Confidenţialitate

Peste 11.000 de copii români, trimiși în judecată în numai trei ani. Peste 1.000, arestați

Peste 11 mii de minori români au fost trimiși în judecată între 2015 și 2017, arată statisticile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ceea ce înseamnă peste 6% din totalul inculpaților din toată țara.

Mai multe 90 la sută dintre inculpați sunt băieți care au furat, au tâlhărit sau au agresat.

Pe de altă parte, peste 7.200 de copii au fost victime în același interval, majoritatea fete, arată aceleași statistici oficiale ale Parchetului General.

Procurorii atrag atenția că cifrele nu reflectă realitatea pentru că prea puține fapte ajung să fie reclamate.

Unul dintre motivele pentru care s-a ajuns în această situație gravă este lipsa educației juridice a copiilor și adulților, părinți și profesori deopotrivă.

Așa că editura Humanitas a reeditat recent  un  manual practic de educație juridică și civică –“Legea pe-nțelesul tinerilor” scris de judecătorul Cristi Danilet, specializat în dosare cu minori și tată a două fete de școală.

Anca Grădinaru a stat de vorbă cu autorul acestei cărți. El își propune ca în următorii ani, cel puțin un milion de copii să aibă acces la informațiile despre drepturile și obligațiile pe care le au față de ei înșiși, față de semeni și față de societate. Dar și cu fondatorul editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu, care spune de ce a ales să tipărească o asemenea carte.

 

Judecătorul Cristi Danileț merge prin școli, licee și facultăți pentru a le vorbi copiilor și tinerilor despre legi și obligația respectării lor  de mai bine de 5 ani.

Ca judecător specializat în dosare cu minori, a putut observa că în România, necunoașterea legilor sau încălcarea lor a dus la drame inimaginabile. Numai în ultimii trei ani, peste 1.100 de minori au ajuns în arest.

Este ceea ce l-a determinat pe Cristi Danileț să facă mai mult. A început să scrie manuale de educație juridică pe înțelesul tuturor. Speră ca într-o zi, explicarea obligatorie a legilor copiilor să devină materie obligatorie sau măcar opțională. Pentru că lunar, în România, un copil este ucis de bătăile din familie.

 

Din 2013 și până acum, Cristi Danileț și alți tineri magistrați nu doar că au mers în sute de școli, dar au creat o asociație, o pagina de facebook și site-ul educatiejuridica.ro.

Aici sunt postate si explicate articole din Codurile Penal și Civil și nu numai.

 

Statisticile arată că unul din 4 români este implicat într-un proces, iar pe mesele judecătorilor se află acum aproximativ 3 milioane de dosare.

Asta înseamnă cantități uriașe de energie, timp și bani consumate pentru că cineva, la un moment dat, nu a respectat o lege.

Educarea copiilor ar putea reduce acest fenomen, spune  judecătorul Cristi Danileț.

 

Așa, mii de elevi au aflat că libertatea nu înseamnă că poți să faci ce vrei dar și că legea poate fi sinonimă cu libertatea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Efectele acestor eforturi de educare a copiilor nu pot fi deocamdată cuantificate.

Cristi Danileț spune însă că altă șansă pentru o societate mai sănătoasă și mai curată nu avem.

Vestea bună este că anul trecut, Ministerul Educației și cel al Justiției au prelungit  protocolul de colaborare în domeniul educației juridice în școli.

Gabriel Liiceanu, fondatorul editurii Humanitas, editură care a decis să tipărească din nou manualul Legea pe-nțelesul tinerilor, spune că România are nevoie mai mult ca niciodată de educarea tinerilor în spiritul respectării legii.