Peste 10 milioane de teste rapide destinate preşcolarilor, elevilor şi personalului din învăţământ au ajuns în depozitele Inspectoratelor şcolare, anunță secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Sorin Ion.
Marţi, acestea vor fi distribuite beneficiarilor, ceea ce înseamnă că prima testare miercuri.
De data aceasta, testele rapide de salivă sunt ambalate în kituri individuale sau de câte două. Procesul de achiziţie a peste 18 milioane de teste a fost reluat după ce, vineri, contestaţia depusă de un operator economic a fost respinsă ca nefondată.
Potrivit procedurii, testarea se poate face în unitatea de învățământ sau acasă. În primul caz e necesar acordul scris al părintelui. Dacă testarea se face la domiciliu, rezultatul trebuie comunicat imediat școlii sau grădiniței.
În cazul unui rezultat pozitiv, unitatea de învățământ va raporta situația Direcției de Sănătate Publică, pentru o nouă testare rapidă antigen sau PCR.
Elevul găsit pozitiv va învăța în regim online și va relua cursurile cu prezență fizică după prezentarea unui rezultat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.
Dacă nu aduce această dovadă, elevul poate reveni în băncile școlii la 14 zile de la data rezultatului pozitiv obținut la testul rapid efectuat din proba de salivă.
Cele 10 milioane de teste ajung doar pentru trei testări, spune la Europa FM, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Sorin Ion.
„De la prima oră, ele încep a fi distribuite către școli, ceea ce înseamnă că, în mod realist, toate testele se vor aplica miercuri elevilor și personalului din învățământ. Ce de-al doilea se poate face vineri, iar pentru săptămâna viitoare mai avem pentru încă o testare, având în vedere că sunt 10.540.000 de teste și că la o testare se folosesc, cu aproximație, 3 milioane.”
Citește și: Gradul de pozitivare a testelor Covid a ajuns la 31,4 %, anunță Ministerul Sănătății