Peste zece mii de tineri cu vârste între 15 și 34 de ani au plecat definitiv din România în anul 2018, arată datele studiului realizat de Iniţiativa pentru Competitivitate.
Cei mai mulți tineri au plecat din Capitală, dar și din județele Iași, Timiș sau Bacău.
Studiul a luat în calcul numai tinerii care au părăsit România definitiv. Nu s-a ținut cont de grupurile care au plecat pentru o perioadă scurtă la studii sau la muncă.
În topul zonelor din care provin tinerii care au ales să plece din Românii se află pe primul loc Bucureştiul, urmat de judeţele Iaşi, Timiş, Bacău, Galaţi, Mehedinţi, Gorj, Sălaj, Covasna şi Harghita.
Un raport al Băncii Mondiale arată că un copil născut în România îşi atinge doar 60% din potenţialul său de productivitate odată ajuns adult în țară. La nivel global, România se află pe locul 132 în lume din 137 de ţări analizate din perspectiva capacităţii de a-şi reţine resursa umană talentată în ţară.
Potrivit Barometrului Europa FM realizat de IMAS, anul trecut, neîncrederea în autorități, corupția și nivelul de trai scăzut sunt principalele motive pentru care tineri declară că aleg să plece din țară. De asemenea, lipsa drumurilor, a școlilor sau a spitalolor este un alt motiv pentru care tinerii părăsesc România.