Peste 1.000 de dosare de daună au fost deschise de cei ale căror locuințe au fost afectate de cutremurele de anul acesta. Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din țara noastră spun că asigurarea pentru locuințe reprezintă o plasă de siguranță pentru cei afectați de dezastre naturale.
Până la finalul lunii februarie, peste 1.000 de dosare de daună au fost deschise de către cei afectați de cutremure. Este vorba despre proprietari din Gorj, Hunedoara, Cluj și chiar București, arată cifrele comunicate de UNSAR, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare.
Între 2013 și 2022 au fost plătite peste 4,3 milioane de lei ca despăgubiri pentru daunele produse de cutremure iar valoarea medie a unui dosar de daună s-a triplat în această perioadă, arată același raport.
UNSAR atrage atenția că un eveniment seismic similar cu cel din 1977, când peste 1.500 de oameni au murit, peste 11.000 au fost răniți iar 35.000 de locuințe s-au prăbușit, ar provoca în zilele noastre pagube uriașe.
Suma se ridică la zeci de miliarde de euro, iar sute de mii de persoane ar putea rămâne fără locuințe, arată Banca Mondială.
România este în continuare una dintre țările europene cu un risc seismic ridicat.
În urma cutremurelor din județul Gorj, numărul locuințelor asigurate a ajuns la 1,9 milioane, o cifră infimă din numărul total de 9,6 milioane de locuințe.
Foto: Shutterstock